Saturday, 21 November 2015

Cinta Kita Ibarat.... Colorful Rainbow


Pearl Beach – 5.30 petang

Dari jauh Kisha boleh melihat seorang pemuda sedang melangkah menuju ke arah gerai aiskrim nya. Seperti biasa, lelaki itu datang lengkap berkemeja dan berseluar slack. Tali leher rona sepadan kemas tergantung di leher. Jarang orang datang Pearl Beach lengkap berkemeja dengan tali leher. Tapi sepanjang dia kenal lelaki tu, tidak pernah dia melihat lelaki itu datang dengan pakaian santai. Sentiasa smart.

Kisha mengerling sekilas jam dipergelangan tangan.

Dan seperti hari-hari sebelum ni jugak... pukul 5.30.

“ Hai..” Kisha menyapa dengan ceria, walaupun wajah pemuda itu masam mencuka. Pelanggan tetap pelanggan. Kalau sebelum ini dia rasa macam tak nak je nak senyum dengan orang muka serius memanjang macam lelaki kat depan dia ni, tapi sekarang bagaikan sudah menjadi rutinnya untuk senyum dengan lelaki itu.

“ Nak flavor apa?” Kisha bersuara lagi, masih dengan senyuman di bibir. Lelaki dihadapannya itu langsung tak memandangnya. Hanya melihat menu aiskrim yang bermacam-macam perisa di hadapan.

“ Special Rainbow.”

“ Okay..” Tengok aiskrim bukan main lama tapi tetap pilih perisa yang sama. Hari-hari.
Kisha meneruskan kerjanya. Tiga scoop aiskrim Rainbow diletakkan ke dalam bekas sederhana besar yang juga berwarna pelangi itu. Strawberry syrup dituang ke atas aiskrim tersebut sebelum Smarties ditabur. Sesudu rainbow chocolate rice ditabur sebelum sebatang sudu comel berwarna merah jambu diletakkan di atas airkrim dan siappp!

Special Rainbow dihulur pada lelaki itu.

Pemuda itu mengambil ais krim dengan tangan kanan dan menghulur not RM10 dengan tangan kiri.

“ Thank you, come again~” ucap Kisha sebaik sahaja selesai memberi duit baki.

I will. Pemuda itu mengangguk dan terus berlalu pergi.

Kisha mengira langkah kaki pemuda itu. Tiga.. Empat.. okay, dia akan pusing balik lepas ni..

Kisha langsung tidak melarikan pandangan matanya apabila lelaki itu berpusing dan melangkah ke arahnya semula. Dia masih setia melihat segala pergerakan lelaki yang sudah dapat diagak itu.

Lepas ni mesti dia akan tanya, ‘Nak tak?’ dengan muka malu-malu.

“ Nak tak?”

Kisha gelak dalam hati. Rasa lucu bila dia berjaya menghafal setiap pergerak lelaki dihadapannya itu.

Kisha geleng kepala. “ Tak nak.” kalau sebelum ini, dia hanya mengambil ais krim itu, kali ini dia nak cuba bagi reaksi yang lain pulak. Yalah, asyik menerima je. Sekali-sekala menolak, tak salah kan?

Lelaki itu merenung Kisha lama. Mungkin tidak menyangka yang kali ini Kisha akan menolak pemberiannya.

“ Encik beli ais krim tapi lepas tu encik bagi kat saya. Kenapa?” soal Kisha, betul-betul ingin tahu.

“ Awak nak tak?” tanpa mengendahkan soalan Kisha, lelaki itu mengunjuk lagi aiskrim di tangannya. Ada kerutan terlakar didahinya.

“ Tak nak.” Kisha masih bertegas. Dia simpan senyum. Sebenarnya dia geli hati bila tengok riak wajah lelaki itu. Muka macam tak tentu arah campur malu-malu sikit lepas tu tambah kecewa sikit. Tiba-tiba jadi comel. Eh, apa ni Kisha!

Lelaki dihadapannya itu tunduk sekejap dan selepas tu angkat muka tengok ais krim yang dah mula cair di dalam bekas. Ada riak kecewa diwajahnya. Mungkin kecewa kerana pemberiannya ditolak oleh Kisha.

“ Encik kenapa?”

“ Betul tak nak?” dia tanya lagi.

“ Yalah-yalah, saya nak saya nak..” tidak sanggup lagi terus melihat riak wajah kecewa itu, Kisha mengambil juga aiskrim dari tangan lelaki itu. “ Happy?”

Wajah yang tadinya kecewa, kini beransur pergi diganti dengan wajah gembira. Walaupun tidak ada senyuman di bibir lelaki itu, tapi jauh di sudut hatinya dia gembira. Sebelum dia gagal mengawal diri sendiri untuk tersenyum, seperti hari-hari sebelum ini, dia cepat-cepat berpaling dan melangkah pergi. Dan tersenyum selebar-lebarnya sepanjang perjalanan meninggalkan Pearl Beach.

“ Hari-hari layan dia tu boleh gila aku!” Kisha geleng kepala.

Dia merenung sekejap aiskrim di tangan, sebelum menoleh semula melihat lelaki pelik yang semakin jauh meninggalkan tapak mini stallnya. Entah kenapa, dia rasa gembira tiba-tiba. Special Rainbow dirasa sedikit, sambil mata masih merenung lelaki itu. Senyuman terukir di bibir.

“ Haaa senyum sorang-sorang! Baru dua minggu kerja, dah gila ke?”

“ Ren!” Kisha tarik tubuh lelaki itu supaya berdiri dekat dengannya. “ Kau tengok lelaki depan tu..”

“ Lelaki mana?”

“ Tuu! Yang pakai baju kaler biru..”

“ Yang smart tu?”

“ Haa!”

“ Kenapa dengan dia?”

“ Kau kenal dia?”

“ Tak.. Kau kenal ke?”

“ Dia pelikla, Ren.”

“ Pelik yang macam mana tu?”

“ Dia datang sini hari-hari, beli Special Rainbow lepas tu dia bagi aku.”

“ Dia suka kat kau la tu. Apa yang peliknya?”

“ Pelik sebab.. peliklah! Kau tak tengok macam mana rupa dia..”

“ Tak handsome ke?” Ren masih memerhati lelaki itu. “ Macam okey je aku tengok.”

“ Handsome tapi macam orang tak betul.” Kisha mengeluh. “ Siapa jaga dalam?”

“ Danny.. Eh hari ni kau tutup awal sikit la sebab malam karang ada orang nak buat birthday party kat DCIC tu.. Kau tolong sikit-sikit kat dalam...”

“ Saya yang menurut perintah, bos!” Kisha buat tabik hormat kat Ren yang merupakan pengurus Daisuki Cake and Ice Cream cawangan SummerShine. Dia mengambil keputusan untuk bekerja di mini stall Daisuki Icecream sebab dia rasa macam bosan duduk rumah sementara nak tunggu masuk ambil Degree. Dia masih ada baki empat bulan cuti lagi.

“ Bagus.” Ren tepuk lembut kepala Kisha, pekerja merangkap sepupunya itu.

“ Aku masuk dalam dulu..” Ren memandang sekali lagi ke tempat di mana lelaki smart yang dikatakan pelik oleh Kisha tadi berdiri. Sekarang lelaki tu dah duduk sambil main pasir dengan jari.

“ Dia harmless kan? Dia takkan apa-apakan kau kan?” risau pulak Ren dengan keselamatan Kisha. Maklumlah, dunia sekarang bukannya selamat lagi. Keluarga sendiri pun boleh buat jahat dengan kita, inikan pulak orang yang tak ada pertalian darah langsung.

Kisha turut sama memandang ke arah lelaki itu. Dan dengan yakinnya dia mengangguk seraya tersenyum. “ He’s a good guy. Don’t worry.”

Kisha & Danish

“ Kenapa selalu balik lambat?” Dania melentokkan kepalanya ke bahu lelaki disebelahnya yang hanya mengenakan singlet biru dan seluar pendek hitam itu.

“ Busy sikit..” Danish jawab tanpa sedikit pun memandang Dania. Dia masih leka dengan komputer ribanya.

“ Daddy pun tak busy sangat macam abang..” Dania mencebirkan bibir.

“ Daddy big boss memangla tak busy..”

“ Tapi daddy cakap abang tak ada kat office pun?” kali ni Dania terus memusingkan badannya dan duduk menghadap Danish. Mahu melihat reaksi pemuda itu. “ Abang busy dengan benda lain ehh?”

“ Benda lain apa nyaa..” Danish berusaha untuk mengekalkan riak di wajahnya. Tidak mahu Dania mengesan apa-apa. Belum tiba masanya untuk Dania tahu tentang gadis penjual aiskrim di Pearl Beach.

“ Abang, abang tak buat lagi clubbing semua tu kan? Abang dah janji nak berubah kan?”

“ Adik, adik tak percaya abang ke?” Danish memandang Dania.

Ya, dulu dia memang liar. Tapi dia dah berjanji dengan diri sendiri, dan dia sudah berjanji dengan keluarganya yang dia akan berubah. Dia tak mahu lagi syarikat menanggung kerugian disebabkan kesalahannya. Dan dia tidak mahu terus menjadi seorang yang hidup tidak tentu arah. Sebab dia takut... ‘pelangi’nya juga akan membencinya bila tahu yang dia seorang yang liar.

“ Yalah yalah. Adik percaya..” Dania sengih. “ Habis tu abang busy apa? Oooo, abang dah ada girlfriend ehh?” Dania masih cuba mengorek rahsia.

“ Adik boleh tak jangan sibuk?”

“ Tak boleh. Adik nak sibuk jugak.”

“ Dania please.”

“ Danish please.”

“ Shut up.”

Dania sengih. Lengan abang kembarnya itu dipeluk erat dan kepala dilentokkan semula ke bahu itu. “Abang, jangan kahwin.”

Danish berhenti membuat kerja dan melentokkan kepalanya ke kepala Dania. Satu-satunya adik yang dia ada di dunia ni. Dia hanya ada Daddy, Mama dan Dania. Dan dia bersyukur kerana dikurniakan keluarga yang cukup membahagiakan. Dania yang lahir lewat lima minit dari dia cukup memahami dirinya walaupun Dania tu perempuan dan dia lelaki. Mungkin sebab dia membesar dengan Dania. Mereka tidak pernah berpisah dalam jangka masa yang lama. Dari tadika bersama sehinggalah menyambung pelajaran di luar negara pun sama.

Bagi dia, Dania adalah orang pertama yang akan tahu apa-apa yang terjadi dalam hari-harinya. Begitu juga Dania. Dania akan menceritakan apa-apa saja yang terjadi kepadanya. Dia tahu siapa cinta pertama Dania dan dia juga adalah orang yang melihat air mata pertama adiknya itu jatuh setelah dipermainkan cinta. Dia dan Dania sangat rapat sehingga ada yang tersalah anggap mengatakan mereka itu pasangan kekasih.

“ Kalau abang kahwin, Dania dah tak ada kawan lagi dah..”

Danish ketawa kecil. “ Kalau abang kahwin, Dania pun kahwin jugak laa.. Nanti kita kahwin sama-sama, okey?”

Dania menggeleng. “ Kita hidup macam ni je la selama-lamanya.”

“ Mana boleh...” Danish tersenyum. Entah kenapa wajah gadis penjual aiskrim terlintas di kepalanya. Wajah itu sudah menjadi pengunjung tetap di mindanya. Tak cukup masa dia jaga, masa dia tidur pun gadis tu datang masuk dalam mimpi. Dan dia suka dengan semua itu. Rasa macam ditemani oleh gadis itu tiap-tiap masa.

“ Omaigad! Omaigad!” Dania terjerit kecil. Baru perasan yang ini kali pertama Danish tidak bersetuju bila dia ajak Danish hidup macam begini sampai bila-bila. Ini kali pertama Danish bagaikan tidak sabar hendak berkahwin. Dan ini kali pertama Danish tersenyum dengan wajah yang bagaikan bercahaya itu.

“ Abang! Siapa dia??” Dania yang dapat menangkap senyuman di bibir abangnya terus bertanya dengan nada suara yang agak tinggi disebabkan terkejut dan teruja.

Danish mengangkat bahu. “ Abang tak kenal..”

“ Nama??”

“ Abang tak tahu..” Danish masih tersenyum.

“ Oh god...” Dania tepuk dahi. “ Abang ni lembablah!”

Danish sengih. “ I’ll let you know..someday.”

Dania senyum seraya mengangguk. “ Adik tak sabar nak tengok dia. Kalau mama tahu mesti mama happy!”

“ No!” Danish terus menegah. “ Jangan bagitau mama dulu. Abang tak nak mama mengharap. Lagipun masih terlalu awal ni.. I didn’t even know her name. Who knows maybe she’s somebody girlfriend?” Danish tersenyum kelat selepas itu. “ I hope she’s not.”

Dania menepuk-nepuk bahu abangnya. “ Cool laa.. Suami isteri pun boleh bercerai inikan pulak girlfriend-boyfriend.” dia tersengih nakal.

“ Adik, tak baik cakap macam tu..”

“ Hehe, sorry.. Abang jumpa dia kat mana?”

“ Tu rahsia..”

“ Abangggg...”

“ Nantila abang bagitau.. Dahlah pergi tidur sana. Abang nak buat kerja ni..”

Kisha & Danish

“ Bosannya..” keluh Kisha.

Dah hampir sepuluh minit dia duduk goyang kaki saja di mini stall. Pelanggan terakhirnya adalah sekumpulan pelajar sekolah. Dan sehingga sekarang, masih belum ada lagi pelanggan lain. Bosan! Bosan! Bosan!

Jam di tangan dikerling lagi.

5.15..

“ Lagi 15 minit...” dia mengeluh lagi.

Dia tak tahu kenapa setelah hampir dua minggu lelaki pelik itu buat rutin harian peliknya, dia jadi tertunggu-tunggu kedatangan lelaki itu. Adakalanya dia tak sabar-sabar nak pergi bekerja sebab nak jumpa lelaki itu. Tak sabar-sabar nak tunggu pukul 5.30. Lelaki tu letak jampi ke kat dalam aiskrim tu?

Eh bila masa pulak dia sempat nak jampi apa semua.. Kisha, tak baik buruk sangka.

Habis tu kenapa dia jadi begini? Kenapa dia jadi penunggu lelaki pelik tu pulak?

Sebenarnya dah dua hari dia tak jumpa lelaki pelik tu. Sebab dua hari berturut-turut hujan lebat membasahi bumi pada sebelah petang. Dan kebiasaannya, kalau hari hujan, mini stall memang tak beroperasi.

Dan kerana dua hari itu... dia yang dulunya jadi penunggu, sekarang sudah mula berubah menjadi perindu.

Perindu kepada rutin harian pelik milik lelaki pelik itu.

Entahlah. Mungkin dia rindu nak tengok lelaki tu melangkah ke arahnya dengan muka tak tentu arah.

Mungkin dia rindu nak tengok wajah malu-malu lelaki itu.

Mungkin jugak dia rindu nak tengok lelaki itu leka memilih perisa aiskrim (dan selepas itu akan memilih perisa yang sama seperti hari-hari sebelumnya.)

Dia mungkin rindukan dialog biasa lelaki itu; ‘Nak tak?’.

Sekarang ni kalau dia dengar ‘nak tak?’ dari sesiapa, dia pasti akan teringatkan lelaki pelik tu. Dan lepas tu dia senyum sorang-sorang.

Tiba-tiba dia rasa macam dia dah tak normal. Dia dah tak macam dia tiga minggu yang lepas. Tiga minggu yang lepas dia belum jumpa lagi lelaki pelik tu sebab dia baru mula bekerja.

Dia juga dah bukan lagi dia yang dua minggu yang lepas. Dua minggu yang lepas, lelaki pelik tu mula datang. Dan dia dok kata lelaki pelik tu gilalah apalah. Tapi sekarang dia dah tak cakap macam tu lagi dah.

“ Kisha, kau kenapaaa..!” Kisha ketuk kepala diri sendiri. Menyedari yang dirinya asyik memikirkan orang yang sama. Jam dikerling lagi. Lagi 2 minit. Yeay!

Kisha jadi bersemangat tiba-tiba. Dia bangkit dari duduk. Meliarkan pandangan ke sekeliling. Boleh tahan ramai pengunjung hari ni...

“ Kisha, nak vanilla caramel dua. Medium size.”

“ Eh hai Min!” sempat Kisha menyapa Jasmin yang merupakan kawan Ren. Dia kenal Jasmin pun sebab Jasmin ni memang selalu lepak dengan Ren. “ Sorang je ke?” ujarnya sambil tangan lincah bekerja.

“ Dengan Bad.. Dia pergi toilet kejap..” Jasmin tersenyum.

“ Ohh..” Bad tu boyfriend Jasmin. Hensem tau. Macam Aaron Aziz sikit-sikit. Padanlah dengan Jasmin yang berwajah pan-asean tu. “ Two vanilla caramel for you~” Kisha menghulur dua bekas sederhana besar kepada Jasmin. Selepas itu dia mencapai not RM 10 yang diletakkan Jasmin di atas kaunter sebentar tadi.

“ Just keep the change, Kisha..”

“ Serious?”

Jasmin mengangguk seraya tersenyum. “ Bye!”

“ Thanks! Bye~”

Kisha menghantar pemergian Jasmin dengan senyuman. Muka cantik, tak sombong, pemurah pulak tu.. padanlah dapat Bad yang hensem dan gentlemen tu. Aii tak sabar pulak nak tengok pasangan sejoli ni kahwin. Mesti cantik kan?

Agaknya, boyfriend aku nanti hensem tak? Harap-harap dapat yang muka macam Nichkhun ke.. Song Joong Ki ke..

Kisha tertawa sendiri. Sedar yang angan-angannya terlalu tinggi. Mana nak dapat lelaki macam Nichkhun dan Song Joong Ki kat sini? Memang tak akan ada.

Tak apa, Kisha. Muka tu tak penting. Yang penting, hati. Kalau muka je handsome, tapi kita tak bahagia dengan dia, tak guna jugak. Biar muka tak handsome tapi hari-hari boleh senyum sampai telinga, barulah bahagia hidup bercinta.

Kisha geleng kepala. Menghentikan segala angan-angannya. Dah pukul berapa dah ni?

Jam di kerling lagi.

5.38?

Dah lewat 8 minit. Mana dia??

Kisha meliarkan pandangan lagi. Tapi tak jumpa lelaki pelik tu. Lelaki pelik tu dah tukar rutin ke? Dah ada hobi baru ke? Kenapa dia tak datang lagi?

Kisha dah mengeluh. Kecewa tiba-tiba.

5.40.

Kisha cuba untuk tersenyum. Jalan sesak kut. Sebab tu la dia lambat. Fikir positif, Kisha.

5.53.

Takkan la jalan masih sesak lagi? Selalunya sharp je dia datang pukul 5.30. Kenapa hari ni lewat pulak? Mungkin ada kemalangan kut, sebab tu la kesesakan lalu lintas jadi lebih teruk. Hmm, masuk akal jugak.

6.20.

Okay. Mungkin dia ada hal.

Kisha kembali melabuhkan punggung ke kerusi. Hampa.

6.30.

Tak apa, Kisha. Esok masih ada.

Encik Pelik, saya akan tunggu awak.

Kisha & Danish

Berkali-kali jam di pergelangan tangan dikerling dan berkali-kali jugalah keluhan terlepas keluar. Danish hanya tersenyum hambar bila daddy nya disebelah memandangnya hairan.

Lama lagi ke meeting ni nak habis....

Jari-jemari mengetuk-ngetuk permukaan meja. Dia mendengar apa yang Pengurus Pemasaran, Encik Kamal bentangkan dihadapan tapi sepatah haram pun dia tidak faham. Mendengar hanya sekadar mendengar. Masuk telinga kiri, keluar telinga kanan. Keluar sahaja dia dari bilik mesyuarat ni nanti, tanyalah apa-apa sahaja pasal apa yang terjadi dalam meeting, dia yakin dia tak akan mampu menjawab. Sebab fikirannya tidak berada disitu. Boleh dikatakan yang ada di dalam bilik mesyuarat itu hanyalah jasadnya manakala rohnya sudah merayau-rayau di Pearl Beach.

Permukaan jam ditatap lagi.

5.40.

Dah lewat 10 minit.

Tanpa Danish sedari, jari-jemari nya semakin laju mengetuk-ngetuk permukaan meja dan menimbulkan bunyi yang sedikit mengganggu.

“ Danish..”

Pergerakan jari-jemari Danish terhenti sebaik sahaja daddynya, Tuan Danial, bersuara perlahan memberi amaran. Danish tersengih kelat. Sedikit malu apabila sedar yang banyak mata sedang memandangnya.

Dan mesyuarat diteruskan lagi. Hanya setelah 40 minit berlalu, barulah mesyuarat selesai.

6.20.

Danish mengeluh. Dia meraup muka seketika.

“ Danish ni kenapa?”

“ Hah?” Danish tak sedar yang daddynya masih berada di dalam bilik itu.

“ Are you okay?”

“ Haa okay.. okay..” Danish senyum nipis.

“ Dinner kat rumah hari ni?”

“ I don’t think so.. Danish dah janji nak dinner dengan kawan.” Alasan. Padahal dia nak pergi jenguk Pearl Beach.

“ Jangan balik lewat sangat.”

“ Alright, daddy..”

Danish tidak menunggu lama untuk keluar dari pejabat, selepas menunaikan solat Maghrib, dia terus memecut ke Pearl Beach walaupun jam di dashboard kereta sudah 7.10 minit.

Kereta diparkir di tempat biasa. Dia kemudiannya tergesa-gesa melangkah keluar dari kereta. Berlari-lari anak ke tapak mini stall gadis itu. Langkah kaki semakin perlahan bila dari jauh dia boleh melihat stall itu sudah gelap, bermakna masa operasinya sudah tamat. Danish tetap meneruskan langkah, hanya berhenti betul-betul dihadapan gerai comel bercat warna pelangi itu.

Tak apa, Danish. Esok masih ada.

Hanya dengan melihat stall mini itu sahaja sudah cukup untuk mengubat rindu di hati Danish. Senyum terukir di bibirnya. Betullah kata orang. Orang jatuh cinta ni, penyakitnya pelik sikit. Kalau tak dapat tengok orangnya pun, tengok bumbung rumah pun sudah cukup untuk mengubat rindu. Kalau dulu dia tidak faham perasaan itu. Tapi sekarang...

Danish menepuk lembut mini stall tersebut. Dapat tengok stall ni pun jadilaaa..

Pelangi, tunggu saya..

Kisha & Danish

Kisha merenung titis-titis hujan yang tidak henti-henti membasahi bumi dari sejak pagi tadi. Kalau dulu, dia tidak kisah kalau hari hujan walau seminggu berturut-turut sekalipun. Tapi sekarang, sejak dia kenal lelaki pelik tu, hujan yang turun membuatkan dia jadi resah memanjang. Macam sekarang ni..

“ Kau tunggu siapa, Kisha?” Ren mendekati sepupunya yang dari tadi bagaikan tengah menunggu sesuatu.

“ Nothing.” Kisha sengih. “ Need help?” Kisha meliarkan pandangan ke sekeliling kedai sederhana besar yang cukup indah di matanya itu.

Daisuki Cake & Icecream bertemakan tujuh warna pelangi. Daripada perabot sehinggalah kepada warna pakaian para pekerja. Kedai ini memang akan menarik perhatian sesiapa yang memandangnya. Lebih-lebih lagi pelancong. Tambahan pula, rasa aiskrim dan kek disini semuanya sedap-sedap.

Ren menggeleng. Pengunjung tak ramai jadi dia tak perlukan Kisha sebagai pembantu tambahan. Dia dah suruh si Kisha ni duduk berehat di rumah je, tapi Kisha berdegil nak ikut sama.

Kisha mengerling jam di pergelangan tangan. Tubuhnya tegak tiba-tiba bila melihat jam sudah menunjukkan pukul 5.30.

Ren yang melihat Kisha yang sudah terjengok-jengok melihat pantai, mengerutkan dahi kehairanan. Dia pasti yang gadis itu memang sedang menunggu sesuatu. Ataupun seseorang. Tunggu duyung datang naik ke darat ke?

Dia!

Kisha cepat-cepat bangkit bila matanya menangkap imej seorang lelaki yang nampak smart yang baru sahaja melangkah keluar dari kereta.

Ren hanya mampu memerhati setiap pergerakan Kisha. Sekarang Kisha dah di kaunter. Sekejap tadi gadis itu menjerit memesan Special Rainbow dan sekarang tengah menunggu pesanannya siap.

“ Thanks!” Kisha cepat-cepat mengambil bekas berisi Special Rainbow itu dari tangan Danny. “ Ren, pinjam payung.” payung yang juga berwarna pelangi itu dicapai, tanpa menunggu balasan dari Ren, dia terus melangkah keluar dari kedai.

Tetapi belum sampai lima langkah dia meninggalkan kedai, dia lihat lelaki itu masuk ke dalam kereta semula dan tidak sampai seminit, Range Rover hitam itu terus meninggalkan kawasan Pearl Beach.

Langkah kaki Kisha terus terhenti. Dia hanya mampu merenung kereta yang sudah bergerak jauh meninggalkannya.

Kisha & Danish

Walaupun hujan, Danish tetap dengan keputusannnya. Dia tidak mampu lagi menunggu hari esok tiba. Dia memandu laju ke Pearl Beach dengan harapan dia akan berjumpa dengan gadis itu walaupun dia tahu mini stall Daisuki Icecream memang tak akan beroperasi masa hujan. Tapi tidak salah kalau dia mencuba kan?

Sekarang, keretanya sudah berhenti di parkir Pearl Beach tetapi dirinya masih belum keluar dari kereta. Dia mencari mini stall itu. Keluhan terlepas keluar bila mini stall itu kelihatan bertutup. Bukannya kelihatan, tetapi memang tutup.

Danish berpaling melihat Daisuki Cake & Icecream yang terletak di hujung kanan pantai. Kedai itu pun nampak sunyi. Beginilah kalau hari hujan. Kawasan pantai memang akan sunyi tak berpengunjung.

Hujan masih turun tetapi tidak selebat tadi. Hanya rintik-rintik kecil.

Danish melangkah keluar dari kereta. Tak apa kalau orangnya tak ada, dapat tengok stall tu pun jadilah..

Baru sahaja Danish nak mengorak langkah, telefon bimbit dalam poket seluarnya berdering.

“ Ya, ma? What?? Okay, Danish datang sekarang.”

Danish masuk semula ke dalam kereta. Terpaksa memadam niatnya nak berkunjung ke stall gadis itu. Kereta diundur keluar dari kotak parkir sebelum dipandu agak laju meninggalkan Pearl Beach.

Dia?

Danish memperlahankan pemanduan bila dia terlihat imej seseorang yang sedang berdiri sambil memegang payung dari cermin pandang belakang. Di tangannya nampak seperti memegang sesuatu.

Imaginasi aku je kut..

Danish menggeleng kepala. Parah sangat dah aku ni...

Dan pemanduan diteruskan.

Kisha & Danish

“ Betul tak apa-apa ni?” tidak cukup sekali, Danish membelek lagi tubuh adiknya, memastikan yang Dania betul-betul tidak cedera di mana-mana.

“ Ya, betul..” Dania pulak yang rimas bila abangnya tak habis-habis menyoal benda yang sama. Sudahlah kejap tadi mama memeriksanya dari atas ke bawah, sekarang ni Danish pula melakukan benda yang sama.

“ Macam mana boleh accident?” Danish melabuhkan punggung di sebelah Dania, di birai katil milik adiknya itu.

“ Hari hujan, jalan licin.. Sebab tu lah..” jawab Dania ringkas sebab tadi dia dah bercerita sepenuhnya kepada mama dan daddy. Malas nak mengulang benda yang sama kepada abang pula.

“ Mesti adik drive laju kan?”

“ Mana adaaa..”

“ Elehh, macamlah abang tak tahu adik tu drive macam mana. Macam orang nak masuk F1.. Tengok apa dah jadi? Nasib baik tak ada apa-apa.. Orang yang adik langgar tu okey?”

“ Mana ada adik langgar orang. Adik langgar kereta laa..”

“ Habis tu, dalam kereta tu tak ada orang? Adik langgar kereta kontrol ke apa?”

Dania ketawa mengekeh. Sempat pulak abang dia nak buat lawak.

“ Gelak!” hidung Dania ditarik lembut. “ Seronok la dapat buat satu rumah ni panic bila balik dengan kereta remuk macam tu?”

Dania sengih. Lengan abangnya dipeluk manja. “ At least adik tahu yang orang rumah ni sayang adik..”

“ Ohh bagus sangatla buat macam tu.. Esok abang pun nak cuba jugaklah.. Nak test orang rumah ni sayang abang ke tak..”

“ Hishh nak jugak. Abang tak payahlah.. Abang balik dari mana ni? Jumpa dia tu eh?”

Keluhan terlepas keluar bila soalan itu diungkapkan oleh Dania. Masuk hari ni, dah empat hari tak jumpa gadis tu. Ada saja halangan setiap kali dia nak pergi buat rutin harian dia tu.

“ Kenapa? Dia dah ada boyfriend?”

Danish geleng. “ Abang dah lama tak jumpa dia.”

“ Kenapa??”

“ Entah.. Tak ada jodoh kut..” Danish senyum kelat.

Empat hari. Ada saja halangan yang menyebabkan dia tak berjumpa dengan gadis pelangi tu. Kalau tak hujan, dia terperangkap dengan mesyuarat. Agaknya, gadis tu tunggu dia datang ke tak?

“ Jangan la cakap macam tu. Show some effort la bang.. Perempuan suka tau kalau lelaki berusaha untuk mendapatkan mereka..”

“ Ye ke?”

“ Yalah.. Kadang-kadang benda simple pun boleh buat perempuan terharu..”

“ Contoh?”

“ Contohnya..bersesak-sesak beli tiket konsert artis K-pop untuk bagi kat girlfriend diaorang.”

Danish terus mencemik. “ Macam budak-budak!”

“ Tulah abang tak tahu.. Benda tu yang kita katakan sebagai effort! Sanggup bersusah payah demi untuk membahagiakan orang yang kita sayang. Faham?”

“ Daripada berhimpit-himpit tengok konsert, lebih baik tengok dalam TV je..”

Dania buat muka menyampah. Danish memang anti-kpop. Itu fakta. Malah Dania sendiri sebenarnya bukanlah penggemar muzik K-pop. Tetapi dia bukan juga anti-kpop macam sesetengah orang yang tak boleh tengok orang Korea sikit, terus nak melenting tak tentu pasal. Bila di tanya kenapa, mereka akan cakap mereka anti k-pop. Tanpa mengetahui yang bukan semua Korea itu K-pop. K-pop itu hanyalah genre muzik. Tapi diaorang ni, tengok orang layan drama Korea pun diaorang akan cop sebagai K-poppers. Entah apa-apa.

“ Abang, dia cantik?”

“ Cantik.” Danish senyum. “ Macam pelangi.” dan entah kenapa dia teringat semula pertemuan kali pertamanya dengan gadis itu.........

“Danish tau tak berapa banyak kita rugi sebab sikap Danish tu??RM2million, Danish! 
RM2million! Semuanya sebab Danish! Jangan sebab Danish ni anak daddy, Danish fikir Danish 
boleh buat apa saja.. No! Daddy takkan teragak-agak nak singkirkan Danish dari syarikat ni kalau 
Danish terus-menerus bersikap sambil lewa macam ni! Kali ni Daddy bagi peluang kat Danish.. One 
last chance.. Kalau Danish masih dengan sikap Danish macam tu, sorry, but I will kick you out from 
my company. Cuba rasa susahnya cari kerja kat luar sana. One last chance, Danish. Fikir baik-
baik.”

Danish menarik brek tangan dengan kasar. Enjin kereta dimatikan. Stereng ditumbuk beberapa kali untuk melepaskan geram. Kata-kata Tuan Danial masih bermain-main dikepalanya. Sungguh, inilah kali pertama daddy memarahinya sebegitu rupa. Sebelum ini bukannya dia tidak pernah buat salah, pernah, cuma daddy masih cool menanganinya. Tapi hari ini Danish sedar yang dia tidak boleh terus bermain dengan daddynya yang nampak cool. Nasib baiklah daddy masih bagi dia peluang untuk tebus kesalahan yang bukanlah kesalahan pertamanya itu. Kalau tak.... dah tanam anggurlah dia gamaknya.

Danish menarik kunci kereta sebelum melangkah keluar. Semasa dia meninggalkan pejabat tadi hujan turun membasahi bumi. Tapi sekarang sudah berhenti.

Danish menghentikan langkah. Dia tunduk memandang pasir yang masih kelihatan basah. Keluhan terlepas keluar. Dia rasa tertekan bila kerugian syarikat yang bukannya kecil nilainya itu adalah angkara sikapnya. 

Kepala didongak dan dia terpesona seketika dengan keindahan ciptaan Tuhan yang terbentang didepan matanya kini. 

Pelangi.

“ Waaa cantiknyaa!”

Dan suara yang juga memuji keindahan pelangi itu membuatkan Danish berpaling ke kanan. Hanya beberapa tapak dari tempatnya berdiri, terdapat sebuah mini stall yang juga berwarna pelangi. Entah kenapa kaki Danish mula melangkah mendekati.

Dia berdiri di sudut kanan depan stall tersebut. Tidak mahu mengganggu gadis yang masih leka melihat pelangi itu. Dia yakin suara tadi milik gadis penjaga stall ini. Baju-T merah jambu dan apron berwarna pelangi tersarung ditubuh gadis itu. Rambutnya yang diikat ekor kuda terlindung disebalik topi biru muda yang tersarung dikepala. 

Danish tersenyum. Segala tekanan yang dia rasa tadi bagaikan terus hilang apabila dia melihat gadis yang masih tersenyum itu. Gadis yang begitu berwarna-warni. 
Macam pelangi...

“ Oh hai! Sorry!”

Senyuman dibibir Danish terus padam bila suara itu menegurnya. Dia berdehem, cuba mengekalkan riak wajahnya. Dia tak tahu kenapa dia rasa nervous tiba-tiba. Rasa macam tak tentu arah. Alamak! Kenapa ni!!

“ Encik nak flavor apa?”

“ Errr...” Danish berpaling ke belakang, melihat ke langit. Pelangi sudah hilang. Dia berpaling ke hadapan semula. “ Pelangi...ada?” ujarnya sedikit teragak-agak.

“ Maksud encik, Special Rainbow?”

“ Haaa ya.” apa-apa je lah. Dia sebenarnya bukannya tahu pun tentang menu kat Rainbow Ice Cream ni.

“ Kejap ya..”

Danish hanya mengangguk. Matanya ralit memerhati setiap pergerakan gadis itu. Jantungnya masih berdegup kencang ketika ini. Rasa tak tentu arah itu masih ada. Dia tak pernah rasa macam ni. Kenapa dia...

“ Special rainbow~”

Danish mengambil bekas aiskrim itu dari tangan gadis itu. Selepas itu dia tergesa-gesa menarik keluar not dari poket baju kemejanya. Dia ambil je tanpa melihat berapa nilai not tersebut. 
“ Errr tak ada duit kecik ke?”

Danish tengok not ditangannya. RM100! 

Danish mengetap bibir geram. Dengan tangan yang entah kenapa tiba-tiba menggeletar itu, dia menyeluk lagi poket kemejanya. Kali ini dia melihat dahulu berapa nilai not tersebut sebelum dihulur kepada gadis pelangi dihadapan yang masih setia menunggu dengan senyuman yang juga seindah.... pelangi.

Selepas mengambil duit baki, Danish terus berpaling dan melangkah pergi. Mindanya menyuruh dia meneruskan langkah, tapi hati memaksanya untuk berpaling semula. Disebabkan permintaan minda dan hatinya bercanggah, langkahnya menjadi berat dan perlahan. Dan akhirnya selepas lima langkah, dia berpaling semula.

“ Nak tak?” bekas aiskrim berisi Special Rainbow dihulur kepada gadis pelangi tersebut. 

And the rest is history...

Itulah kali pertama dia berjumpa dengan gadis yang masih tidak diketahui namanya itu. Dan sampailah sekarang.. dia terus menjadi pelanggan tetap ditempat itu. Beli aiskrim dan lepas tu bagi pada gadis penjual aiskrim. Dia tak tahu kenapa dia buat semua tu. Dia cuma ikut kata hatinya.

Kata hati yang membawa langkahnya ke mini stall tersebut.

Kata hati yang membuatnya berpaling semula ke arah gadis itu.

Kata hati yang menggerakkan tangannya untuk menghulur Special Rainbow kepada gadis yang juga ibarat pelangi itu.

Kata hati yang menyebabkannya mengulang semula setiap apa yang dilakukannya itu untuk hampir tiap-tiap hari.

Dan dia ingin terus memberi ‘pelangi’ kepada ‘pelangi’.

Sebabnya?

Gadis itu mampu membuatkan dia tersenyum selepas teruk dimarahi daddy.

Gadis itu bagaikan pelangi yang muncul selepas hujan.

Dan dia mahu gadis itu kekal menjadi pelangi yang akan mewarnai hari-harinya....

Kisha & Danish

“ Kisha Kisha!”

Kisha melambai pada pemuda yang bernama Azrol, penjaga kaunter di 7-Eleven itu. Azrol memang kenal dengan dia sebab dia selalu datang 7-Eleven ni beli Ribena. 7-Eleven ni je yang dekat dengan rumah, dan kalau malam-malam dia mengidam Ribena, dia pergi 7-Eleven ni laa.

Selepas mengambil sebotol Ribena, Kisha melangkah semula ke kaunter.

“ Sorang je ke malam ni?” soal Kisha.

“ Sekarang sorang laa.. Kejap lagi adalah orang teman..” Azrol tangkas membuat kerjanya.

“ Siapa teman? Dia yang pakai baju putih rambut panjang tu?”

“ Amboi mulut kau Kishaaa.. Karang ‘dia’ yang sama teman kau balik rumah lepas ni baru kau tahu....”

“ Okay, shut up Azrol!” Kisha cepat-cepat mengambil duit baki dari tangan Azrol.

Azrol gelak. “ Tahu takut!”

Kisha buat muka. “ Aku chaow dulu. Kirim salam kat Azrol yang lagi sorang tu eh?”

“ Dia Azri laa..”

“ Bagi aku kau Azrol, dia pun Azrol. Muka sebijik sama.” Kisha sengih.

Azrol ni memang ada kembar seiras, dan kembar dia tu pun kerja dekat 7-Eleven ni jugak. Adakalanya Kisha keliru mana Azrol, mana Azri. Tapi dah lama-lama, dia tahu membezakan. Kalau Kisha masuk je 7-Eleven, dan ada orang dah sebut nama dia dua kali, haa itu Azrol. Kalau Azri, pemuda itu pendiam sedikit. Hanya murah dengan senyuman.

“ Hati-hati, Kisha..” sempat Azrol memesan.

Kisha hanya melambai dan melangkah keluar dari 7-Eleven. Dia menarik zip sweaternya. Sejuk. Langkah diteruskan ke arah skuter yang terparkir elok dihadapan kedai.

Baru sahaja dia hendak membelok keluar dari simpang, skuternya terasa dilanggar dari belakang dan membuatkannya jatuh bila gagal mengawal skuter tersebut.

“ Ya Allah! Sorry sorry sorryyy... Are you okay?Are you hurt?”

Kisha mendongak, melihat siapakah gerangan orang yang melanggarnya dan juga orang yang sama yang sedang menolong mengangkat skuternya dan juga dirinya sendiri.

Dan pandangan mata mereka bersatu.

“ Ahhh!” Kisha terhempuk semula ke jalan bila lelaki itu tiba-tiba melepaskan pegangan. “ Sakitlah!!”

“ Pelangi..?”

“ Mana ada pelangi malam-malam ni.. Hishhh..” Kisha mengetap bibir geram. Dah lah buat langgar orang, lepas tu buat orang jatuh, sekarang ni tiba-tiba sebut pelangi. Gila ke lelaki ni? Eh kejap...

Kisha mendongak semula. Dan pandangannya bersatu lagi dengan pemuda yang masih memandangnya itu.

“ Awak!”

“ Pelangi.”

“ Tolong!” Kisha hulur tangan. Senyuman sudah terukir di bibirnya. Entah kenapa rasa sakit bagaikan terus hilang bila mengetahui siapa yang melanggarnya.

Danish menarik Kisha supaya bangkit. Dia melihat gadis itu mengibas-ngibas seluarnya dan mengatur rambut. Baru Danish perasan yang gadis itu tidak memakai topi keledar. Ya Allah, bahayanya. Nasib baik dia langgar sikit je tadi.

“ Ada cedera kat mana-mana?” soal Danish, bimbang. Dia tak pernah terfikir untuk mengasari gadis dihadapannya itu. Tidak pernah ada dalam list-to-do nya untuk selama-lamanya. Kalau dia tak leka dengan telefon bimbit tadi, mesti dia tak langgar gadis itu. Nasib baik gadis tu nampak okey je, kalau teruk memang dia tak akan maafkan diri sendiri.

“ Awak cederakan sweater kesayangan saya.” Kisha menunjukkan bahagia lengan kiri Roxy merah jambu yang sudah terkoyak sedikit, mungkin disebabkan geseran dengan jalan tar tempatnya terjatuh.

“ Awak?”

“ Hmm?”

“ Awak okey?”

Kisha mengangguk. Masih dengan senyuman di bibir. Dia tak tahu kenapa dia rasa macam nak senyum memanjang je sekarang ni. Padahal baru lepas accident. “ Just ni!” Kisha menunjuk tangannya yang tercalar sedikit.

“ Awak tunggu kejap.” Danish melangkah ke arah keretanya dan datang semula selepas mengambil sesuatu. “ Saya ada ni.” Danish menunjukkan plaster kepada Kisha. “ Nak tak?”

Semakin lebar senyuman dibibir Kisha bila mendengar dialog itu. Kalau sebelum ini, dialog itu diungkapkan bila Special Rainbow dihulur, tapi kali ini Special Rainbow diganti dengan plaster.
Danish mengoyakkan kertas pembalut plaster. “ Tengok.”

Kisha melihat plaster yang Danish gawang-gawangkan.

“ It’s rainbow.”

Kisha tergelak kecil bila melihat Danish yang begitu seronok memberitahunya tentang corak plaster ditangan. “ Awak memang suka pelangi, kan?”

Danish mengangguk pantas. “ Sangat suka.” wajah gadis dihadapannya itu direnung lama. “ Lebih-lebih lagi pelangi yang kat depan saya ni.”

Kisha mengerutkan dahinya, tidak memahami maksud disebalik kata-kata lelaki yang masih tidak diketahui namanya itu.

Danish tersenyum, geli hati melihat Kisha yang nampak blur. Tangan gadis itu kemudiannya dicapai dan plaster dilekatkan ke atas luka kecil ditangan itu.

Kisha terpegun seketika, sebab rasanya ini kali pertama dia melihat lelaki pelik itu mengukir senyuman. Dan hanya tersedar bila terasa tangannya ditepuk perlahan.

“ Lain kali, wear your helmet.”

Kisha sengih, tahu yang dirinya bersalah sebab tidak memakai topi keledar keselamatan. Jarak rumahnya dengan 7-Eleven tu dekat je, sebab tu dia rasa macam tak perlu pun nak pakai topi keledar keselamatan.

“ Rumah dekat sini je kan?”

“ Haa.” Kisha angguk.

“ Jom, saya hantar.”

“ Skuter ni?”

“ Awak bawak skuter ni, saya follow dari belakang.”

“ Awak takkan langgar saya lagi kan??”

“ Tak tak tak, sumpah tak!” Danish siap angkat tangan bersumpah. Lepas ni, dia takkan main handphone lagi dah masa drive. Tak nak kejadian malam ini berulang lagi.

“ Hehehe jom!”

“ Err awak..”

“ Yeap?”

“ Awak ada nama?”

“ Hahaha semua orang ada namalah.. Kenapa? Awak nak nama saya?”

“ Nak. Boleh?”

Kisha simpan gelak dalam hati. Dia cuma mampu tersenyum. Comelnya lelaki kat depan dia ni... “ Saya Kisha. ”

“ Kisha.” Danish mengulang nama tersebut. Nama secantik orangnya. “ Saya pun ada nama. Nak tak?”

Akhirnya ketawa Kisha pecah jugak. Dia tak sangka dialog ‘nak tak?’ boleh jadi lawak dan comel macam ni.

Ya Allah, cantiknya dia... Danish terpegun seketika bila melihat Kisha itu tertawa gembira. Tiba-tiba wujud satu rasa dalam dirinya. Rasa bahagia. Bahagia setelah berjaya membuat gadis itu ketawa. Kalau nak buat Kisha ketawa macam ni hari-hari boleh tak?

“ So, nama awak apa?”

Kisha & Danish

“ Danish.”

“ Okay, who’s Danish?” Puan Kirana meletakkan gelas berisi jus epal dihadapan anak tunggalnya itu.

“ Yang langgar Kisha semalam.”

“ Yang Kisha sebut nama dia sambil senyum-senyum macam tu kenapa?” Puan Kirana memicingkan mata memandang anak gadisnya. Lain macam je senyum anak dara dia ni... Haii, tak lama lagi dapat menantulah dia.

“ He’s funny.” teringat semula cara Danish bertanyakan namanya. Dengan dialog ‘Nak tak?’ tu... Setiap kali dia teringat pasal tu, mesti dia akan tersenyum sendiri.

“ Nasib baik Kisha tak apa-apa semalam.. Tu lah.. Berani sangat keluar dengan skuter tu malam-malam..”

Kisha sengih. “ Ma, kalau mama tengok dia mesti mama suka.”

“ Siapa?”

“ Danish tu lah..”

“ Okay, kenapa mama mesti suka?”

“ Sebab dia comel, ma..”

“ Tadi cakap dia funny, now dia comel pulak dah.. Anak mama ni dah jatuh cinta ya?”

“ Kisha tak tahu macam mana rasa jatuh cinta.”

Puan Kirana tersenyum. Dia tahu anaknya itu tidak pernah bercinta. Bukannya tidak ada orang yang suka, banyak, cuma Kisha yang langsung tidak ambil kisah. Bila ditanya tentang perasaan, Kisha pasti akan menjawab yang dia tak rasa apa-apa pun kepada mana-mana lelaki yang menaruh hati padanya.

“ Tapi ma..Danish lain.”

“ Okay, cerita kat mama, apa kelebihan Danish tu sampai boleh buat anak mama ni senyum memanjang.”

“ Danish hari-hari datang mini stall orang, ma.. Lepas tu dia akan beli aiskrim Special Rainbow dan bagi kat Kisha.. Kalau Kisha tak ambik, dia akan sedih. Sampai Kisha rasa macam tak sampai hati nak tolak pemberian dia. Kitaorang dah enam hari tak jumpa..”

“ Amboi, sampai kira berapa hari tak jumpa...” usik Puan Kirana.

“ Sebab Kisha tunggu dia.” Kisha sengih. “ Yang semalam tu, dia langgar Kisha, baru tu lah kita jumpa balik.. Bila Kisha perasan yang orang yang langgar Kisha tu adalah dia, Kisha rasa macam happy tiba-tiba. Rasa sakit lepas jatuh tu terus hilang. Kisha rasa nak senyuuuuummm je. Is that love, ma?”

“ Ask yourself, sweetheart. Kita kena define love tu sendiri. Kita tak boleh nak tanya orang lain sebab lain orang, lain rasa, lain cara.”

“ Semalam dia hantar Kisha sampai depan rumah.. Bila Kisha tengok kereta dia pergi, Kisha rasa kehilangan. Kisha rasa macam tak nak suruh dia pergi. Kisha nak dia depan mata Kisha je tiap-tiap masa. Ini first time Kisha rasa macam ni ma...”

“ Normal, sayang. Mama dulu pun rasa macam tu jugak masa bercinta dengan papa..”

“ Normal kan ma? Kisha takut Kisha gila..”

Puan Kirana tergelak kecil. “ So, bila mama boleh jumpa dengan Danish ni?”

Kisha jungkit bahu.

“ Kisha dengan dia tak tukar number phone ke?”

Kisha geleng. “ Tak terfikir pulak tentang tu..”

“ Asyik tenung muka dia je, memang lah tak terfikir..”

“ Mana adaa..”

“ Eleh.. Bakal menantu mama tu handsome tak? Ada macam Jericho Rosales tak?”

“ Tak. Dia handsome lagi dari Jericho mama tu.. Kisha nak turun kerja dah ni..”

“ Awal lagi ni..?”

“ Nak tunggu bakal menantu mama!”

Kisha & Danish

5.25 petang.

Danish mengatur rambutnya melalui cermin pandang belakang. Setelah memastikan yang penampilannya terurus, dia mencapai beg kertas di tempat duduk sebelah.

Kisha, saya datang.

Dengan senyuman, Danish melangkah mendekati mini stall berwarna pelangi itu.

“ Hai.”

“ Err hai.” Danish melambai.

“ Special Rainbow?” Kisha meneka.

Danish tersenyum seraya mengangguk. “ Saya ada ni..” dia mengangkat beg kertas ditangannya.

“ Oh, apa tu?”

“ Awak tengoklah sendiri.” beg kertas diserahkan kepada Kisha.

“ Untuk saya?” Kisha berasa sedikit teragak-agak untuk membuka.

Danish mengangguk. “ Bukalah.”

Hanya setelah itu, Kisha membuka beg kertas tersebut. “ Whoa~” Sweater Roxy itu dikeluarkan dari beg kertas. “ For me?”

“ Yeap, ganti yang ‘cedera’ semalam tu.”

“ Really? Err awak tak perlu ganti pun sebenarnya sebab koyak kecik je..”

“ Eh tak apa-tak apa. Saya memang nak bagi awak pun..” ujar Danish bersungguh-sungguh, risau jika Kisha menolak pemberiannya. Masa lunch hour hari ni, dia dah heret si Dania tu pergi shopping mall semata-mata nak cari sweater untuk Kisha. Dia bawak Dania sebab dia rasa saiz Dania dengan Kisha sama. Membebel jugak Dania bila masa lunch kena ganggu oleh abangnya yang dah kena penyakit angau.

“ Betul?”

“ Ya, betul.”

“ Thank you~” Kisha melipat semula sweater tersebut dan memasukkannya ke dalam beg kertas. Dia pasti sweater tersebut akan menjadi salah satu barang kesayangannya nanti. Sangat pasti!

“ Okay, hari ni saya belanja awak aiskrim!”

“ Eh tak payah lah. Saya boleh beli..”

“ Saya nak belanja jugak..” Kisha terus bekerja menyiapkan Special Rainbow untuk Danish. “ Hari Sabtu pun awak kerja ke?”

“ Tak..”

“ Habis tu, kenapa pakai smart macam ni?” sebenarnya dari dulu lagi Kisha ingin bertanya pasal tu. Sebab sebelum ni pun Danish pernah datang dengan pakaian macam ni masa hujung minggu. Datang pakai smart-smart macam ni masa hari biasa pun dah nampak agak pelik, inikan pulak ketika hujung minggu.

“ Saya nak awak kenal saya.”

“ Hah?”

“ Tak.. Saya just takut kalau saya pakai baju lain nanti awak tak kenal saya..” Danish sengih. Memang itu pun sebabnya. Ketika minggu pertama dia mulakan rutin ini dulu, dia pernah pakai baju-T dan seluar pendek je tapi dah setengah jalan, dia pusing balik ke rumah untuk tukar baju. Dia jadi takut kalau-kalau gadis itu tidak mampu mengecamnya.

Kisha ketawa. “ Ada pulak macam tu..” Kisha menghulur Special Rainbow kepada Danish. “ Saya kenal awakla, Danish.”

“ Ya?”

Kisha angguk. “ Lepas ni awak akan pusing, jalan lima langkah, lepas tu pusing balik dan bagi aiskrim kat saya. Kan?”

“ Awak hafal?”

“ Hari-hari awak buat benda yang sama...” Kisha masih dengan senyumnya. Dia rasa macam nak senyum je kalau berhadapan dengan Danish yang malu-malu kucing ni. “It’s good to see you here after 6 days, Danish..”

“ Kisha, awak..” Danish macam nak melompat kegembiraan. Kisha tahu dia menghilang 6 hari. Dan Kisha juga perasan yang dia selalu datang ke mini stall itu dengan baju kerjanya. Hari Sabtu dan Ahad pun dia datang dengan baju kerja semata-mata nak Kisha ingatkan dia. Nampaknya, usahanya selama ini tidak sia-sia.

“ Saya apa?”

“ Awak tunggu saya?”

“ Saya tak tunggu awak. Saya tunggu orang bagi saya aiskrim free.” jawab Kisha berseloroh.
Danish dah ketawa kecil. “ Awak nak?” Special Rainbow dihulur pada Kisha.

Kisha geleng. “ Awak makanlah, saya belanja.. Danish, saya ada kerusi lebih..” Kisha menepuk kerusi di sebelahnya. “ Nak tak?”

Dan bermula dari hari itu, rutin harian Danish mula berubah. Kini, selepas bekerja dia akan cepat-cepat pergi ke mini stall tersebut dan akan menemani Kisha sehingga gadis itu habis bekerja. Penat bekerja seharian seolah-olah hilang bila dia melihat wajah gadis itu. Lepak kat Pearl Beach sampai malam pun dia rela kalau ada Kisha menemani.

Kisha pulak gembira bila Danish sentiasa menemaninya. Sekarang ni dia dah jadi orang yang tak sabar nak pergi kerja. Bangun pagi je rasa macam nak terus pergi Pearl Beach. Sebab ada Danish. Dia senang bila ada lelaki itu menemaninya. Macam-macam cerita dikongsikan dengan Danish menjadikan hubungan mereka bertambah rapat hari demi hari.

Kisha & Danish

“ Cantiknya pelangi..”

Danish tersenyum, memandang Kisha disebelah yang leka melihat pelangi. Sebentar tadi hujan membasahi bumi tapi sekarang hujan dah berhenti dan pelangi yang indah sudah mula menampakkan diri.

“ Sekarang ni ada dua pelangi.”

“ Dua?” Kisha berpaling tengok Danish. “ Mana lagi satu?”

“ Kat sebelah saya ni.”

Kisha terus melarikan pandangannya. Dia malu bila Danish cakap macam tu jadi dia buat-buat tak dengar dan sambung tengok pelangi.

“ Engkau tiba bagaikan pelangi... Tak bercahaya namun kau berseri...”

Kisha memejam mata dan menahan gelak bila Danish menyanyi betul-betul ditepi telinganya. “ Danish, stop it!”

Danish tergelak kecil. Dia tahu Kisha memang tidak tahan dengan ayat-ayat jiwang. Kalau dia cakap jiwang sikit, Kisha akan gelakkan dia. Tapi dalam masa yang sama, kulit muka Kisha terus bertukar rona jadi pink. Malu lah tu. Comel!

“ Kisha, shall we stay like this sampai bila-bila?”

“ No.”

“ Kenapa?”

“ Sebab lepas ni saya nak sambung belajar and saya takkan ada kat sini lagi dah..”

“ Then promise me that you’ll be my rainbow sampai bila-bila?”

“ Your rainbow?”

Danish angguk. “ Be the only reason I smile when I’m having a bad day. Awak tahu tak masa pertama kali saya tengok awak dulu... Masa tu saya rasa teruk sangat.. I can’t even smile.. Tapi lepas tu tiba-tiba saya nampak awak. Dan bila tengok awak je, saya rasa semua pressure tu hilang.. And I got my smile back. Because of you. Sebab tu la saya datang sini hari-hari. Saya nak tengok pelangi saya.”

“ Awww..” Kisha tutup muka dengan kedua-dua belah tapak tangan. Sungguh, dia rasa terharu.

Danish menarik kedua-dua belah tangan yang menutup muka Kisha. Tangan itu kemudiannya digenggam erat.

Perlahan Kisha membuka matanya.

“ Will you be my rainbow, Kisha?”

“ How can I say no?” Kisha membalas genggaman tangan Danish. Dia tersenyum sambil mengangguk. “ I’ll be your rainbow if and only if you promise me that you will be my plaster. Boleh?” Kisha tertawa kecil.

Danish turut tergelak seraya mengangguk. “ Be your plaster pun boleh... Promise to be there everytime you get hurt..” kepala Kisha diusap lembut. “ I love you.”

“ I love you too..”

Tamat kisah Kisha dan Danish 

 For your information, Cinta Kita Ibarat is a combination of short stories written by me and my sister s7eo ( do checkout her blog http://inkpinks7eo.blogspot.my/ ) . Happy reading!






















U-TURN 53


“ Bang Ie nak kahwin.”

“ Hah? Bila?” reaksi Miqhal sama macam reaksi K bila diberitahu tentang itu.

“ Tak perlulah buat muka macam tu!” K rasa macam nak gelak tengok Miqhal yang masih dengan
 muka terkejut + ingin tahu nya.

“ Orang betul-betul terkejut ni, B! Dia main-main pulak..”

K sengih. Dia tuang jus dalam gelas. Hari ini dia terpaksa balik ke Bougain sebab nak bincang pasal Ie yang tiba-tiba cakap nak kahwin. Yang bestnya pulak, daddy siap suruh Miqhal turut serta dalam perbincangan. Miqhal belum tahu apa-apa lagi sebab K belum bagitau kenapa Miqhal dijemput datang ke rumah.

“ Sebab ni ke I kat rumah you sekarang ni, B?” soal Miqhal sambil tangannya mengambil gelas berisi jus dari tangan K. Jus diteguk. Mereka sekarang berada di dapur. Puan Khalija dan Tuan Azam masing-masing masih berada di bilik. Lyqa pula tengah layan tengok cerita Hindustan kat ruang tamu. Ie? Dari tadi tak nampak muka.

K mengangguk dan ambil tempat berhadapan Miqhal. “ Kita sekarang tengah tunggu pengantin lelaki bawak pengantin perempuan dia ke sini.”

“ Memang confirm pengantin la ni? Daddy setuju?”

“ Kalau tak setuju tak sampai kena bincang kut..” K teguk jus dari mug nya. “ Agak-agak siapa bakal kakak ipar I ek?”

“ Mana I tahu. You tak tanya Ie?” setahu Miqhal, K rapat dengan Ie tu. Takkan pasal benda penting ni, Ie tak bagitau dia?

“ Bang Ie tak nak cakap apa-apa pun. Malas la I nak tanya lagi. Kita tunggu je lah..”

“ B, kenapa I kena masuk sekali dalam discussion ni? Daddy nak suruh kita kahwin sekali ke apa ni B?” Miqhal cakap terus apa yang terlintas dikepalanya.

“ Ada ke macam tu B?” soalan Miqhal di jawab dengan soalan oleh K membuatkan Miqhal dihadapannya terus buat muka.

“ Orang tanya dia, dia tanya kita balik!”

K gelak kecil. “ Manalah I tahu! You pergila tanya daddy.” dan pada masa yang sama telefon bimbit K berbunyi. Telefon bimbit atas meja itu diambil Ie.

“ Siapa B?”

“ Boyfie I.” jawab K slumber lalu menjawab panggilan tersebut. “ Yes dear??” dia sempat jeling tengok Miqhal. Ada perubahan pada wajah lelaki itu. Hatinya dah melonjak riang. “ Ya.. Cepatlah.. Nantilah orang bagitau.. Okey.. Babaiii sayang!” K tergelak bila Ie jugak tergelak kat sebelah sana. Mungkin rasa lucu bila dengar dia panggil ‘sayang’. Mungkin jugak Ie tahu yang Miqhal turut berada disitu dan mendengar K memanggilnya sayang.

“ I nak balik lah, B.” Miqhal dah berdiri dengan muka masam mencuka.

Dan K terus gelak. “ Bang Ie la B! Itupun nak jealous! Macam budak kecik!”

“ I tak nak la you panggil dia sayang B! I ni pun jarang kena ‘sayang’ you..ni dah sibuk nak sayang-sayang orang lain pulak! You sayang I je cukuplah B! Ie dah ada orang sayang dah!”

K merapati Miqhal yang masih berdiri. “ Cool my man! Cool!” lengan Miqhal ditarik supaya lelaki itu duduk semula. “ Okay, that was a joke! Main-main je takkan tu pun nak marah?”

Miqhal tak cakap apa-apa sebaliknya dia teguk jus sampai habis. Muka masih masam macam tadi. “ Kalau you panggil dia sayang lagi, I panggil semua kawan perempuan I sayang la lepas ni. Termasuk my PA sekali!”

“ Main kasar nampak??”

“ Betulla.. Play it fair and square la kan? You sayang Ie. I pun sayang kawan-kawan I... Sayang PA I yang cantik, seksi tu..”

“ Itu melampau namanya, B!” sekarang ni K pulak yang bengang.

Dan kali ini Miqhal pulak yang gelak. “ Eh marah ke??”

“ I tak suka your PA yang pandang I macam I ni buruk sangat!”

Tangan K dicapai dan digenggam. Dia usik orang boleh, bila orang balas balik, bengang pulak! Miqhal menarik tubuh K supaya rapat dengannya.

“ Seriously, I tak suka PA you, B!” ulang K lagi.

“ Okay-okay... Bawak bertenang sayang B yang cantik menawan lagi comel!” suara Miqhal lembut memujuk. “ PA I buat apa kat you ni sampai you marah sangat?”

“ Hari tu I datang jumpa you dia layan I macam I ni sampah, B. Tengking-tengking I. Macam dia cantik sangat! Macam I ni orang yang terhodoh kat dunia. Macam I ni..”

“ Okay, enough sayang.” Miqhal terus mencelah. “ Betul dia buat macam tu?” soal Miqhal lagi. Bukan tak percaya cuma dia nakkan kepastian.

“ Apa? You tak percaya I?”

“ No, bukan tak percaya.You ni...”

“ Betulla B. Buat apa orang nak tipu you!”

“ Okay-okay. Nanti I pecat dia!”

“ You nak pecat dia?” walaupun K suka bila dengar Miqhal nak pecat budak Anne tu, tapi K masih rasa macam tindakan itu tidak wajar.

“ Dia budak baru B. Actually my PA dah berhenti beberapa bulan lepas. So, dia yang ganti. I tak kenal sangat pun dengan dia. Dan banyak kali dah I dengar benda buruk pasal dia. Kalau seorang dua yang bercakap, okey lagi. Ni dah lebih dari dua orang dah bercakap benda yang sama. And now you pun cakap benda tu! So, don’t worry sayang! I akan pecat dia. Okey??” tangan K dikucup penuh kasih. “ Kahwin jom B?”

“ Agak-agakla nak manja-manja pun! Kat dapur rumah bakal mentua ni oi!” tegur Ie.

Miqhal terus melepaskan tangan K. Adusss!Caught in action!

K pulak bersandar pada meja, menghadap Ie yang baru datang di muka dapur. “ Where’s she?”

“ Haaa, mana pengantin kau?” Miqhal pula bersuara. Dalam hati bukan main bersyukur sebab yang datang tegur tadi Ie dan bukannya bakal mak dan daddy mentua! Kalau tidakkkk...hancussss!

“ Kat luar. Kyra pergi panggil mak dengan daddy.” arah Ie.

_Neverleave_

“ Abang Ie, orang nak cakap sikit!” K tarik Ie ke dapur.

 “ Eh apahal budak ni?” Ie bersuara sebaik sahaja lengannya dilepas oleh K. “ Kenapa?”

“ Sejak bila Bang Ie kenal dengan dia? Kat mana? Kenapa tak pernah cakap dengan orang pun?”

Ie jungkit kening. “ Kenapa abang perlu jawab semua tu?”

“ Ini soalan wajib jawab!”

“ Okay chill babe! Duduk dulu sayanggg..” tangan K ditarik supaya duduk di kerusi yang terdekat. “ Okay first, Kyra bagitau abang kenapa Kyra dengan Miqhal macam pelik je? Kenal Afia ke? And tadi abang dengar Miqhal panggil Afia, ‘angah’?”

“ Dia panggil ‘angah’ sebab Afia tu kakak dia, Bang Ie!”

“ Oh, is it?” soal Ie masih dengan intonasinya yang bersahaja.

“ Bukan Bang Ie sepatutnya terkejut ke?? Or Bang Ie dah tahu benda ni lama dahulu tapi buat-buat tak tahu sampai sekarang?” K pandang Ie dengan penuh curiga.

“ Mana ada! Orang terkejut la ni!” sangkal Ie dan terus buat riak wajah terkejut. Sebenarnya, apa yang K cakap tu betul. Dia memang dah tahu dah yang Afia tu kakak kepada Miqhal. Tapi Afia tak tahu semua tu. Afia tak pernah tahu yang dia menyiasat semua tentang diri perempuan itu. Dan hasil daripada penyiasatan itulah yang membuatkan dia semakin nekad untuk mengahwini Afia. Sebab Afia kakak kepada Miqhal.

“ No! You didn't!” K buat muka menyampah.

 Ie menggeleng.“ What’s your problem sebenarnya ni? Sayang sangat dengan abang sampai tak bagi abang kahwin?”

“ No! Bukan orang tak bagi abang kahwin cuma...” K berjeda sejenak.

Ie menjungkit kening. Melihat muka K yang bukan main serius sekarang ni membuatkan Ie tergelak kecil. “ Alaaaa Kyra.. Susah sangat ke nak cakap yang Kyra sebenarnya sayang abang dan tak nak abang kahwin?”

 “ Tak lah!” K cepat-cepat menafikan. “ Orang just tak puas hati sebab I am the last person yang tahu pasal semua ni.. Dahla Bang Ie langsung tak ada cerita apa-apa kat orang. Tak ada tanda-tanda langsung yang Bang Ie nak kahwin. Macam tiba-tiba je orang dapat call dari mak cakap yang Bang Ie nak kahwin. Orang macam...tak percayalah!”

 Ie senyum serba-salah. Memang pun semua benda ni tiba-tiba. Bukan K sahaja yang tak percaya, dia sendiri pun susah nak percaya yang dia dah dalam proses untuk menamatkan zaman bujangnya. Dan yang paling susah nak terima adalah, orang yang bakal dinikahinya nanti bukanlah orang yang dia cintai. Perkahwinan atas dasar kasihan. Berkahwin kerana ingin menyelamatkan Afia yang diburu oleh pemuda gila. Oh Ie! Kau sungguh baik!

“ Bang Ie kenal lama ke dengan dia?”

“ Lama dah...err...lama lah..masa zaman study dulu lagi. So, amacam plan daddy? Kita kahwin sekali nanti?” cepat-cepat Ie menukar topik perbualan. Takut jika perbualan itu semakin menjurus ke arah perhubungannya dengan Afia.

“ Tanya Miqhal. Miqhal nak kitaorang kahwin dalam air. Pelamin bentuk nanas. Kreatif tak??”

“ Hahh, ngam sangat la tu! Pengantinnya SpongeBob dengan Patrick. Don’t forget to wear your squarepant!”

K gelak. Wajah pemuda itu dipandang. Lama. Tiba-tiba hati dia rasa sayu. Gelak dah bertukar menjadi senyum. Senyuman yang hambar. “ I’ll miss you la Bang Ie.” perlahan sahaja suaranya dikala menuturkan ayat itu.

Ie senyum. Kepala K diusap lembut.“ Kan abang dah cakap, abang takkan pergi jauh dari Kyra?”

“ You did.” K rasa macam sedih. Sedih kenapa? Sebab tak lama lagi Ie nak kahwin? Sebab tak lama lagi Ie akan sayang orang lain lebih dari sayangkan dia? Ie akan kurang luangkan masa dengan dia? Okay, itu sangatlah pentingkan diri sendiri, Cik Kyra! Kenapa dia boleh kahwin dengan Miqhal tapi bila Ie nak kahwin, dia nak larang-larang pulak? Mana boleh!

“ No. Afia tu kakak Miqhal. In-laws kita sama la dear. Told ya. We’re not that far.” Ie mencuit hidung K dan terus melangkah pergi meninggalkan K keseorangan didapur.

K terdiam memikirkan kata-kata Ie sebentar tadi. In-laws sama? Betul jugak. Afia tu kakak Miqhal, dan bila-bila masa kalau balik rumah mertua, jumpa sekalilah dengan Ie. Memang betul pun. Dia dengan Ie tak jauh sangat. K tersenyum akhirnya.

_neverleave_

Pelamin yang dah tersergam indah dipandang. Lama. Dalam masa dua hari lagi, dia akan menjadi suami orang. Rasa macam tak percaya yang dia akan menamatkan zaman bujangnya. Tak lama lagi bilik dia akan dihuni oleh orang lain selain dari dirinya. Ruang peribadinya nanti akan dikongsi dengan bakal isterinya.

Ie senyum. Atas pelamin tu nanti, bukan hanya ada dia dan Afia sahaja tapi Miqhal dan K turut berada di atas pelamin yang sama. Tak sangka pulak dia dan K akan berkahwin pada hari yang sama dan di atas satu pelamin.

“ I nak balik dah.”

Ie menoleh bila suara itu menerjah gegendang telinganya. Afia berdiri di sebelah, dengan muka penat. “ Buat apa tadi kat dalam?” soal Ie.

“ Tolong-tolong K touch-up bilik dia. Siap dah pelamin.. Cantik!” puji Afia sambil tersenyum memandang pelamin.

“ Tak boleh lawan you punya pelamin laa nanti. Orang buat kat hotel mana sama dengan kita yang buat kat rumah ni.” tukas Ie merendah diri dan dalam pada itu dia sebenarnya sengaja nak mengusik si bakal isteri.

“ Eleh. Kat hotel ke kat rumah ke, yang duduk atas pelamin tu nanti you jugak kan? Bukan orang lain.”

Ie sengih. Jawapan yang bernas wahai bakal isteriku! “ Kata nak balik tadi? Jom, I hantar.”

Ie dan Afia berjalan seiringan menuju ke kereta. Sempat jugak Afia mencuri pandang kearah Ie yang nampak tenang melangkah disebelahnya. Ie... Lelaki yang dikenali dalam masa yang singkat tapi bakal menjadi seorang yang sangat penting dalam hidupnya tidak lama lagi. Lelaki yang bersetuju untuk menikahinya hanya kerana khuatir dirinya terus diganggu oleh Kairil si pemuda gila. Lelaki yang begitu teruja untuk membuat persiapan perkahwinan walaupun berkahwin bukan dengan orang yang dicintai. Lelaki yang menerimanya tanpa ragu. Dan lelaki yang bakal berkongsi hidup dengannya dalam masa beberapa hari lagi.

“ I tahu I handsome.”

Suara Ie membuatkan Afia terus mengalih pandang ke lain. Kantoi!

Ie senyum memandang Afia yang terus mempercepatkan langkah dan terus masuk ke dalam kereta. Malulah tu! Baru sahaja Ie nak membuka pintu kereta, telefon bimbitnya berdering. K?

“ Bang Ie masuk kejap. Bawak Kak Afia sekali. Cepat.”

Suara K yang serius membuatkan Ie tidak banyak soal dan terus membawa Afia masuk ke dalam rumah semula. Hati dah mula rasa tak senang. Ada apa sebenarnya?


Something Purple 3

“ How’s your first day??” dengan riang Melydia menyoal Aufy yang baru melangkah masuk ke dapur. Baru setengah jam tadi Aufy balik dari kerja. Dia tunggu sehingga Aufy selesai mandi, barulah dia bertanya pasal tempat kerja baru kawannya itu. Yalah, dia nak jugak tahu pengalaman hari pertama Aufy bekerja!

Aufy tak terus menjawab sebaliknya dia pergi ambil mug dan terus letak atas meja, sebelah mug Melydia. “ Sekali ya? Terima kasih! Aku sayang kau!” dia sengih lalu duduk dikerusi di meja makan itu.

Melydia mencemik. Tapi tetap jugak Milo dibancuh sekali untuk Aufy. “ Asal tak bawak balik kek?”

“ Malas.” Aufy sengih. “ Aku ada banyak masa lagi. Ini baru hari pertama.”

“ Ceh! Berlagak! Wei cerita laa macam mana Something Purple!” Melydia dah mengambil tempat di hadapan Aufy.

Mug putih bertulis ‘OK’ berisi Milo disorong kehadapan, untuk Aufy. Aufy beria-ia beli mug tu sebab dia kata macam mug Shahrukh Khan dalam cerita Om Shanti Om. Orang lain gila dengan aktor Korea tapi Aufy ni masih setia gilakan Shahrukh Khan the King of Bollywood tu.

“ Bos kau yang cantik macam kedai dia tu ada tanya kau apa-apa tak hari ni?”

Aufy buat muka menyampah. Dari semalam lagi si Melydia ni asyik bercakap pasal bos Something Purple. Handsomelah. Macholah. Coollah. Dan sekarang ini cantik pulak? Kalau Melydia tahu yang Something Purple mempunya Facebook page sendiri, mesti Melydia dah jadi salah seorang dari pengikut dan mungkin Melydia memuat naik gambar dia dan Ardan juga selepas itu. Okay, Aufy tak akan bagitau Melydia pasal tu. Lagipun, Melydia tak ada Facebook. Sebab Ikhwan tak benarkan. Sangat tak masuk akal tapi whatever. Tak ada kena mengena dengan Aufy.

 “ Mestilah dia tanya nama aku, umur, tinggal kat mana and..” Aufy cuba mengingat semula perbualan dia dan Ardan. Memang Ardan ada bertanya tentang latar belakangnya, tapi macam sikit je soalan yang bos dia tanya...

“ What’s your name again?”
“ Aufy Zasha. Just call me Aufy, Encik Ardan.”
“ How did you know my name? Saya belum introduce diri pun lagi.”
“ You’re quite famous.”
“ Sebab tu ke awak nak bekerja kat sini?”
“ Of course’ NO. In fact, saya tak pernah pergi pun Something Purple sebelum ni dan tak tahu yang Encik Ardan..err can I call you ‘boss’?”
Ardan mengangguk.
“Okay.. Saya tak tahu yang bos ni  popular. I don’t even know that pemilik Something Purple ni lelaki. I mean, it’s purple. It’s kinda girl’s color yknow.. Tapi you are a guy. But Justin Bieber pun suka Purple and he’s a guy.. Bos peminat Justin Bieber ke?”
“ Funny.” Dan Ardan langsung tidak tertawa. “ Okay, you’re quite talkative. Baru habis study?”
“ Hmm tak lah baru sangat dah lama jugak dah grad tapi boleh dikatakan baru habis la..”
“ Confusing. So, you live around here?”
“ Yeah. Kalau drive, it takes less than 15 minutes.”
“ Okay, good. Now let’s talk business.”

“ And...?”

“ And that’s it. Oh by the way, dia dah kahwin dah Mel. Anak dah lima.” Aufy tahan gelak dalam hati bila tengok muka Melydia yang terkejut beruk. Entah mana datang idea tu entah. Bos dia yang masih lagi bujang trang-tang-tang dia boleh kata dah ada anak lima.

“ Serious??”

Aufy angguk. “ Aku pun mula-mula tak percaya masa pekerja dia yang lain cerita benda tu kat aku tapi bila aku tengok sendiri anak-anak dan wife dia, barulah aku percaya.”

“ Tapi dia muda lagi...”

“ Kahwin muda laa. Kan banyak berlaku sekarang? Anak dia comel-comel tau. Anak dia yang sulung tu macam muka dia sikit. Haa, nanti kau ngoratla anak dia tu. Tak dapat bapak, anak pun jadi la kan?” semakin giat Aufy mereka-reka cerita.

“ Ceh! Gila ke apa?”

Aufy gelak. Dia meraba mug. Alaa panas lagi. Lama lagi la nak minum ni! “ Aku peliklah, Mel.”

“ Ya, kau memang pelik! Dahlah siap buat statement mintak kesian nak bayar sewa lah bayar bil lah... Tu menipu namanya, kau tahu tak?” cepat je si Melydia mengiakan kata-kata Aufy.

“ Tu bukan menipu. Itu namanya mencari peluang pekerjaan.”

“ Banyaklah kau! Hahh, apa benda yang kau pelik sangat tu?”

“ Kenapa dia tak suruh aku pakai baju purple? Kut ye pun dia tak cukup bajet nak bagi aku uniform, at least dia suruh la aku pakai baju purple. Ni tak, aku ni dah macam orang luar. Pelanggan yang datang pun tak tahu aku ni pekerja.” tukas Aufy bagaikan merungut.

Hari pertama bekerja, Aufy cuma pakai slim-fit jeans hitam, knit sweater kelabu dan Vans hitam tersarung di kaki. Dia memang tak suka pakai benda yang formal jadi dia main redah je pergi kerja pakai macam apa yang dia selalu pakai hari-hari. Nasib baik bos tak marah tengok dia. Bos tak cakap apa-apa pun. Cuma pekerja yang lain je pandang dia semacam. Yalah, semua orang kat dalam tu ‘purple’, dia je yang lain. Tapi bukan salah dia. Bos yang tak bagi dia uniform kan?

“ Kau dah tanya bos kau ke? Siapa nama dia?”

“ Karim.”

“ Biar betul kau ni Fy? Muka handsome macam tu nama Karim?”

“ Kenapa? Orang nama Karim tak boleh handsome?”

“ Tak adalah macam tu... Betul ke nama dia tu?” Melydia masih tak percaya.

“ Sekarang ni kita bukan cakap pasal bos aku, okey? Sudah-sudahlah tu Mel! Bapak budak tu!” geram betullah dengan Melydia ni. Masih jugak berminat dengan bos dia tu.

“ Tak perlulah nak ulang benda tu banyak kali! Aku tau!” Melydia rasa macam susah je nak terima yang bos Aufy tu dah kahwin dan ada anak lima....dan nama dia Karim. “ Colleague kau semua okey ke?”

“ Okey je. Cuma...mungkin diaorang pelik kut bila aku je yang tak ada uniform. Tapi yang nama Zayn tu handsome. Kau patut tengok Mel!”

“ Hah? Siapa pulak Zayn? Zayn Malik?”

Zayn Malik pulak! Aufy menjulingkan mata ke atas. Kan dah kata tadi? Melydia ni memang pantang tengok lelaki hensem cepat je dia ingat nama dan muka. Zayn Malik tu ahli kumpulan One Direction and yes, Aufy sendiri pun tak boleh nafikan yang Zayn Malik memang hensem. Tapi sekarang ni bukan Zayn itu yang dia maksudkan.

“ Zayn tu kerja kat bahagian kek. Dia cake baker. Semua kek tu dialah yang buat. Handsome Mel! Kalau kau tengok dia mesti kau terus lupa kat bos aku tu..”

Beria-ia Aufy bercerita pasal Zayn. Sebab Zayn yang menyambut kedatangannya pagi tadi. Pekerja yang lain-lain pun ada juga sebenarnya. Dia dah kenal dah semua. Luth yang baik. Eka yang comel. TuTi yang lawak. May.. May apa ya? May biasa-biasa je kut. May tak cakap banyak pun dengan dia. Perkenal nama je lepas tu gadis itu macam sibuk dengan kerja. Senyum pun macam nak tak nak je. Tapi dia peduli apa? Fokus dia cuma satu; kerja!

Dari pagi sampailah ke petang, dia berkepit dengan Zayn. Bukan dia yang sibuk nak berkepit, Zayn sendiri yang perlukan pertolongan, jadi tak salah dia tolong. Lagipun big boss tak ada kat kedai masa tu. Dan sebenarnya, Aufy sendiri kurang pasti apa sebenarnya kerja dia kat Something Purple.

Sampailah big boss datang dan terangkan semuanya.

“ Kerja awak simple. Just dengar arahan saya. Kalau saya tak ada
, awak ikut cakap Zayn. He’s your second boss. I’m sure awak dah tengok sendiri, Luth dan May kat Dovana and TuTi dan Eka kat Tortas. Zayn owned the kitchen. Macam tak ada tempat untuk awak kan? Just put it this way, if Dovana needs help, then you go lend a hand. Same goes for Tortas and the kitchen. You work for both of it. You work for the whole Something Purple. Got it?”

Dan Aufy hanya mengangguk faham. Kerja dia tak macam kerja May, Luth, Eka, TuTi dan Zayn. Diaorang semua dah ada tugas masing-masing yang spesifik. Tak macam Aufy yang skop pekerjaannya merangkumi hampir keseluruhan Something Purple. Bunyi macam complicated tapi sebenarnya tak. Rasanya kerja dia lah yang paling senang.

“ Jadi kau nak cakap kat aku yang kau kerja dikelilingi orang handsome la ni?” ada nada cemburu dalam suara Melydia.

Suara Melydia menghentikan lamunan Aufy. Dia terus membalas, “ Zayn tu je yang handsome. Yang lain tak handsome pun?”

“ Kepala hotak kau! Bos kau tu bukan calang-calang orang! Kau tu je yang buta! Yang sambut kita hari tu pun macam Nichkhun dah aku tengok!”

“ Siapa Nichkhun?”

Melydia buat muka bosan. Susah betullah kawan dia sorang ni tak minat nak tengok Korean drama. Kat rumah ni selalunya dia sorang je la yang layan Korea. Aufy memang tak minat. Siap kutuk lagi pelakon Korea muka semua macam budak baru lahir. Yalah kan, sebab orang Korea kan selalunya muka jambu semua! Muka yang bagaikan tiada cacat cela. Semuanya nampak putih suci. Dan Aufy tidak sukakan itu semua.

“ Alaa Nichkhun yang 2PM tu. Kau layan Running Man kan?”

“ Haa, jadi kena mengenanya?”

Ya, memang Aufy layan Running Man. Variety show dari Korea yang bukan main popular lagi sekarang ni. Sebenarnya dia tak sengaja ‘ter’layan rancangan tersebut. Melydia la punya pasal.. tengok benda tu dengan full volume lepas tu gelak dia pun full volume jugak. Aufy yang memang punya sifat ingin tahu yang tinggi, jeling la jugak skrin laptop nak tengok apa yang lawak sangat. Lepas tu tertengok scene si cheesy Kang Gary mengorat Song Ji Hyo. Dan dalam sekelip mata je Aufy pun dah terjangkit demam Running Man sama.

“ Dia ada la jadi guest dalam Running Man. Takkan tak ingat?”

“ Entah la Mel. Sebut Running Man, muka Gary je yang keluar dalam kepala aku ni. Hehehe. Dah la kau Mel. Kau ni semua orang kau nak kata handsome. Macha kat kedai depan sana pun kau kata handsome! Tak boleh blah laa..”

“ Handsome apa? Macam Shahrukh Khan.”

Aufy dah bagi renungan tajam pada Melydia. “ Shahrukh Khan aku ada satu je dalam dunia ni, okay? Jangan nak memandai!” Ada ke macha tu dia kata macam Shahrukh Khan? Tolonglah! “ Apek sebelah rumah kita ni macam siapa pulak? Joong Ki?”

“ Diam Fy!”

“ Tahu marah...” Aufy sengih suka bila turut berjaya menyakitkan hati Melydia dengan mengaitkan nama Song Joong Ki dengan apek sebelah rumah. Terbayang-bayang jiran sebelah. Lelaki cina bertubuh gempal yang over peramah itu. Selalu kalau si Danny tu menyapa, Aufy akan suruh Melydia yang melayan. Dia kalau nak borak dengan Danny tu, sampai bila-bila pun tak habis. Kuat sembang betullah apek tu!

“ Cousin kesayangan kau tahu kau kerja kat Something Purple?”

Aufy buat muka menyampah. “ Aku selalu rasa macam di sebalik aku kena pecat or aku berhenti tu, ada kena mengena dengan si Faiq tu Mel.”

“ Maksud?”

“ Macam dulu tu yang aku kerja kat hotel, tapi dapat manager miang sampai aku berhenti. Rasa macam dia yang suruh manager aku jadi miang. Dan baru-baru ni yang aku kena pecat..entah-entah dia yang suruh aku dipecat?”

“ Kau rasa Faiq mampu buat macam tu ke?”

“ Tak mustahil. Sebab macam pelik je.. tiap-tiap kali aku kerja je mesti ada masalah. Kadang-kadang macam tak make sense pun ada jugak.”

“ Kenapa kau tak serang je cousin kau tu?”

“ Sebab malas. Kau bukannya tak tahu dia tu jenis yang macam mana. Dan aku tak sure betul ke tak dia buat macam tu. Tak ada bukti.”

“ Yalah kan.. Susah kalau tak ada bukti.. Hmmm.. Tapi walaupun dia menyakitkan hati macam tu, kau tetap tak boleh nafikan yang..”

“ Dia baik.”

“ Yeap!”

Memang itulah yang bermain dalam fikirannya setiap kali Aufy bercerita tentang sepupu Aufy yang bernama Faiq itu. Sepupu yang tiba-tiba muncul dalam hidup Aufy sebaik sahaja Aufy tamat belajar. Sepupu yang kejap ada kejap tak ada. Sampai adakalanya Melydia pun terkejut jugak bila si Faiq yang berwajah tampan tapi selalu tampak serius dan sinis itu tiba-tiba muncul di hadapan rumah mereka. Dan selepas itu dia akan terdengar Aufy dan Faiq bertengkar. Sebab tu la dia suka masuk bilik tidur bila Faiq buat kunjungan mengejut (yang selalunya berlaku bila Aufy baru saja hilang pekerjaan). Bising.

Tapi tu la... walaupun kerap bertengkar, Melydia rasa macam ada baiknya Aufy ada Faiq dalam hidupnya. Sekurang-kurangnya Aufy ada orang lain yang ambil berat pasal dia selain dari babahnya. Dan selain dari Melydia sendiri.

Something Purple

“ Ohh so kau memang tak kenal bos la ni?” Luth pula bertanya bagaikan tak percaya. Bila Ardan terima Aufy bekerja tanpa temuduga hari tu, dia menganggap yang mungkin Ardan mengenali Aufy. Manalah  Aufy dan Ardan tu saudara jauh ke, tak pun kawan masa kecik-kecik ke, atau pernah jadi adik angkat ke apa ke. Tapi nampaknya semua anggapannya salah bila Aufy menidakkan.

Aufy angguk, sekali lagi menjawab soalan Eka yang sudah disoal semula oleh Luth. “ Never met him before.” Jawabnya ringkas. “ Kenapa semua pakat ramai-ramai soal aku ni?”

“ Budak baru mestilah kena soal banyak-banyak..” Luth yang duduk dihadapan Aufy, menjawab seraya tersengih.

Sekarang dia dengan Eka tengah mengelat sebab tak ramai pelanggan. Sebab tu la turun tingkat bawah, nak rehat sekejap tapi terjumpa pulak Aufy yang juga tengah berehat. Dan sesi berehat pun terus bertukar menjadi sesi temuduga.

“ Before ni kau kerja kat mana?” Eka bersuara.

“ Banyak tempat. Banyak kali berhenti, kena pecat and akhirnya here I am.. Something Purple.. Aku tak pernah terfikir pulak yang owner dia lelaki..”

“ Handsome pulak tu kan..” tambah Eka dengan excited sekali. Dia masa pertama kali jumpa pemilik Something Purple ni dulu pun siap tergagap-gagap nak bercakap.

Aufy tertawa. Ini hari kedua dia bekerja di Something Purple. Dan rasanya tak sah kalau dalam sehari, pekerja kat sini tak keluar statement ‘Bos handsome’ tu. Kalau bukan Eka yang cakap, May. Kalau tak pun, TuTi. Padahal diaorang tu dah kira lama bekerja dengan Ardan, tapi masih lagi nampak terpesona setiap kali tengok Ardan.

Luth buat muka. “ Tak habis-habis korang ni.. Aku pun handsome jugak apa..”

“ Kau handsome kategori lain, Luth. Bos ni handsome lain.. Dia kalau senyum tu.. Hmmmm... Termimpi-mimpi dibuatnya..” Eka dah macam orang angau.

“ Ya ke sampai termimpi? Aku rasa macam biasa je.” Provok Aufy.

“ Yeah! High five!” Tapak tangan Aufy dan Luth berlaga. Luth excited bila Aufy tidak menyokong Eka sepertimana May dan TuTi selalu buat sebelum ini.

 “ My Dean Winchester is still number one!” tambah Aufy lagi, menyebut nama watak Jensen Ackles dalam Supernatural, salah satu siri TV kegemarannya.

“ Whatever! Lain orang lain taste.” Eka jelirkan lidah pada Luth yang mengekeh ketawa. “ Best tak kerja sini?” dan mereka meneruskan semula sesi Mari Kenal Aufy Lebih Dekat.

Aufy angguk. “ Best sebab korang semua baik-baik.. Bos pun baik.. Cuti pun tiap hari Isnin.. Memang tak akan ada Monday Blues la kan.. Pandai bos pilih hari cuti..”

“ Kita cuti tiap Isnin sebab Abang Zayn masa Something Purple ni baru buka dulu, dia suka escape hari Isnin. So, bos pun dah tak tahu nak buat macam mana lagi dah, dia terus je tetapkan Isnin tu cuti. Rasanya kita kena berterima kasih kat Abang Zayn la sebab buat perangai macam tu dulu..” terang Luth yang lebih lama bekerja di Something Purple, berbanding dengan Eka yang baru sahaja mencecah lima bulan dan Aufy yang baru sahaja bekerja.

Ada cerita disebalik hari cuti mereka rupanya. Masa Ardan cakap cuti tiap hari Isnin semalam, Aufy tertanya-tanya jugak, kenapa Isnin? Tapi dia tak pula menyuarakan soalan itu kepada Ardan. Dah kira beruntung apa dapat cuti tiap Isnin? Hari Isnin tu hari malas sedunia tak kiralah bagi pelajar mahupun pekerja. Dia masa belajar dulu pun payah gila rasanya nak datang kelas hari Isnin, lagilah kalau kelas tu pagi. Seksa wey!

“ Abang Zayn tu sama umur dengan bos eh?” soal Aufy ingin tahu. Yalah, pekerja kat sini semua panggil Zayn ‘Abang’. Dia pun ikut panggil macam tu.

Luth angguk. “ Diaorang bestfriend. Kau nak tahu something tak, Aufy?”

“ Apa dia?”

“ Sepanjang aku bekerja kat sini, aku tak pernah tengok bos pakai baju kaler lain..”

“ Ya!” Aufy dah separuh menjerit, teruja. “ And aku pernah baca kat internet, bos memang tak pakai kaler lain selain dari hitam, putih, grey and purple. Tapi masa aku datang mintak kerja hari tu dia pakai biru..kan? Navy blue?”

“ Sebab tu lah kitaorang terkejut.” Eka pula mencelah. “ Kecoh kejap masa tengok dia datang hari tu. Dan lepas tu kau pulak datang mintak kerja.”

“ Ya, dan bos pun terus terima kau. Like WOW! Banyak gila kejutan hari tu.” Ujar Luth pula.

“ Abang Zayn siap cakap bos dah berjaya keluar dari sumpahan.” Eka gelak sebab masih ingat lagi macam mana mimik muka menyampah Ardan bila Zayn bukan main seronok menjadikannya bahan usikan.

Aufy turut tertawa. Sumpahan pulak dah. “ Tapi bos banyak peminat, kan? And i’m sure you’re one of them, Eka.”

“ You’ll become one, Aufy. Soon.” Eka begitu yakin bersuara.

“ Jap Aufy, before kau jadi one of his fan, kau kena tahu fakta tentang dia. Yang orang lain mungkin tak tahu. Aku tahu sebab i’ve been working here for years. Eka pun tahu sebab dia pun pekerja.”

“ Okay, bunyi macam not a good thing je..”

“ Don’t disturb him when he’s working or else..” Luth menggeleng kepala.

Eka pula mengangguk, bersetuju. “ Aku pernah menangis kena marah. Once. Sebab lepas tu aku dah serik, jadi aku make sure yang semua tu takkan berlaku lagi. Walaupun bos makin hensem bila dia marah, tapi suara dia tu.... hmm!” dan dia menggeleng seolah-olah masih trauma. “ Cukuplah sekali.”

“ Bos jarang marah tapi sekali dia dah marah, habis.”

“ Kalau tak nak bos ni marah, Luth, Eka..then pergi buat kerja.. Tak payah nak buat sesi temu duga kat sini.”

Suara itu membuatkan Aufy mengangkat muka, manakala Luth dan Eka terus menoleh. Kemudian cepat je Luth dan Eka berdiri bila tengok bos besar dah melangkah ke arah mereka.

“ Kitaorang minum kejap tadi bos..” Luth sengih. “ Jom, Eka..” dan dia terus tarik Eka supaya melangkah pergi dari situ.

“ Dora, tolong pergi Duncan kejap.. Boleh?”

“ Bos, nama saya Aufy.” Perbetul Aufy. Sejak semalam lagi bos asyik panggil dia Dora.

“ Saya tak tanya pun. Pergi Duncan, beli donut and muffin Pink Smile. Cepat, saya lapar.”

Something Purple

“ Something Purple?”

“ Yep!” Aufy baring menelentang di atas katil dengan telefon di telinga dan mask di muka. Masa untuk memanjakan kulit muka.

“ Aufy kerja sebagai apa kat situ?” soal Encik Aizul ingin tahu. Anak bongsu dia ni laa.. dah dua hari bekerja baru nak bagitau dia. Degil tak habis-habis! Disuruh bekerja dengan abang dia sendiri, Aufy tak nak. Nak jugak bekerja dengan orang lain. Dahlah kerja yang Aufy buat tu tak sepadan dengan kelayakan yang gadis itu ada. Kalau setakat nak kerja kedai-kedai macam tu, lebih baik tak perlu belajar tinggi-tinggi dulu.

Soalan itu membuatkan Aufy terdiam sejenak. Kerja sebagai apa eh? Tangannya automatik terhenti dari terus menyelak helaian seterusnya. Berfikir.

“ Babah tahu ke tak Something Purple tu kedai apa?” akhirnya, soalan Encik Aizul, dijawab dengan soalan lain dari Aufy.

“ Tak. Kedai apa tu?”

“ Gift and cake.”

Aufy sendiri tertanya-tanya jugak kenapa sebelum ni dia tak pernah terfikir nak pergi kedai tu? Memang la selalu tengok kedai tu tapi tak pernah masuk walaupun Melydia banyak kali ajak dia singgah. Tak tahu kenapa hari tu tiba-tiba dia tertarik bila tengok kedai tu. Tahu-tahu je dia dah bekerja kat situ. Di luar jangkaan.

“ So, orang kerja kat sana laa. Under Something Purple tu ada dua kedai. Satu kedai gift, satu lagi kedai kek. Kadang-kadang orang kerja kat bahagian gift. And sometimes orang kerja kat kek pulak. Tak tetap la bah. Orang ni kira macam pembantu di saat perlu.”

“ Pembantu di saat perlu? Gaji ‘pambantu di saat perlu’ ni sama ke dengan pekerja yang lain?”

“ Sama.” Aufy senyum. Walaupun kerjanya tak tetap, tapi gajinya tetap sama macam mereka yang lain. Bos dia sendiri yang cakap macam tu.

“ Bos lelaki ke perempuan?”

“ Lelaki.”

“ Hah, no wonderlaa.”

“ Apa yang ‘no wonderlaa’ ni bah?”

“ Tak pernah lagi babah dengar orang bekerja ni membantu di saat perlu. Gaji pulak sama dengan pekerja yang kerja mereka tetap. Tak adil tahu? Tapi kalau dah bos lelaki, babah faham sangat laa.”

“ Babah.....”

“ Entah-entah bos Aufy tu ada hati dengan Aufy tak? Anak babah ni kan comel orangnya....”

“ Apa ni bah... Tak ada laa. Mungkin dia kesian dengan orang kut. Sebab hari tu orang macam merayu nak kerja kat kedai dia.”

“ Merayu? Kenapa sampai merayu ni Aufy? Kenapa tak bagitau babah? Kalau ya pun tak nak kerja dengan abang-abang Aufy tu, babah boleh call kawan-kawan babah dan mintak tolong diaorang carikan Aufy kerja. Kan senang macam tu?” Encik Aizul dah mula merungut. “ Nak merayu-rayu pulak... Kenapa tak pergi jumpa Faiq?”

“ Babah, Faiq pun ada hidup dia sendiri. Tak nak lah kacau dia. Babah pun tak payah lah pergi lapor kat dia mana Aufy kerja. Kesianlah dia, bah. Tak pasal-pasal dia kena jaga Aufy pulak..”

“ Babah cuma bagitau dia Aufy kerja kat mana dan suruh tengok-tengokkan. Itu je.”

Haaa yalah. Tolong tengok-tengokkan konon... Malangnya si Faiq defined ‘tolong tengok-tengokkan’ tu sebagai ‘tolong ganggu Aufy sampai dia berhenti kerja’.

“ Lagipun, orang nak berdiri atas kaki sendiri la. Tak perlu la nak susahkan kawan-kawan babah, Faiq dan semua orang. Biarla orang cari sendiri. At least orang tahu macam mana susahnya nak dapat kerja. Lagipun bah, kalau semua benda dalam dunia ni senang, kita takkan kenal erti usaha.”

Encik Aizul geleng kepala tapi senyum dah terukir dibibirnya. Aufy tak pernah berubah. Susah sangat nak diatur jalan hidupnya. Semuanya nak buat sendiri. Kerana itulah dia terpaksa melepaskan Aufy menjalani kehidupan seorang diri di Bougainvillea. Sudah disuruh untuk tinggal bersama dengan Addam, anaknya yang kedua yang juga menetap di Bougainvillea Hills,  Aufy cukup tegas mengatakan tidak. Aufy tolak juga cadangan supaya tinggal di banglo lama mereka. Akhirnya rumah yang didiami Aufy sekarang itulah yang dibelinya. Hanya untuk kesenangan anak bongsunya itu. Dan dibiarkan Melydia, kawan baik Aufy untuk tinggal sekali, supaya Aufy ada teman.

“ Ikut suka Aufy laa. Yang penting, Aufy reti jaga diri. Ingat sikit, Aufy tu perempuan. Dan ingat jugak, Aufy tu anak babah. Anak babah yang paling babah sayang. Jadi jangan buat babah risau, okey?” Encik Aizul bersuara lembut.

Aufy senyum. Babah nampak je macam tegas, tapi selalu je kalah kalau dengan dia. “ Orang pun sayang babah. Nanti kalau orang cuti, orang balik sana eh? Babah pun kena jaga diri jugak. Kesihatan tu kena jaga bah.”

“ Pandai la nak meleter dengan babah. Aufy tu yang kena beringat selalu. Jaga diri. Jaga solat. Jaga makan. Tak payah nak diet bagai...And please jangan selalu sangat makan fast-food, sayang. Tak elok.”

Aufy tertawa kecil. Babah seorang yang sangat menjaga pemakanan anak-anaknya. Aufy tidak pernah merasa makanan segera dan makanan-makanan yang dijual di tepi jalan sepanjang dia di bawah jagaan Tuan Aizul. Hanya bila Aufy tinggal jauh dari babah, dia mencuri peluang untuk meneroka dunia luar; dari segi makanan terutamanya.

 “ Haa gelak tu memang selalu la tu makan fast food. Degil.”

“ Yalah.. orang akan kurangkan lepas ni.. Ada pesanan lain lagi, Tuan?”

“ Jangan tidur lewat. Haaa, sekarang ni pun dah lewat. Aufy pergila tidur. Esok nak kena bangun awal. Jangan lupa baca doa.”

“ Ooookay handsome! Good night...”

“ Nur Aufy Zasha..”

“ Ya saya, Encik Aizul?”

“ Babah sayang Aufy. Ingat tu.”

Something Purple

Ardan melangkah ke katil dengan tangan membawa mug berisi coklat panas. Mug diletakkan di meja di sisi katil seraya dia melabuhkan punggung di birai katil. Telefon bimbit dicapai dan dia terleka sejenak menghadap telefon pintarnya itu.

Bibir menguntum senyum bila melihat gambar yang baru sahaja di terima melalui aplikasi Group Whatsapp - Something Purple. Teringat masa di Something Purple siang tadi.....

“ Awak buat apa tu?” dia menyoal setelah beberapa saat hanya mendiamkan diri dan memerhati tangan Aufy yang tangkas melipat-lipat kertas hijau berbentuk segiempat itu.

“ Bos!” Aufy panggung muka dan pergerakan tangannya terhenti seketika. Dia senyum pada lelaki yang sudah secara rasminya bergelar bosnya. 

Ardan tidak membalas senyuman Aufy sebaliknya dia menuding jari ke arah kertas segiempat yang sudah berubah bentuk itu. “ Apa tu?”

“ Origami.” jawab Aufy ringkas lalu menyambung semula kerjanya yang terhenti seketika tadi. 

“ Origami? Tak ada kerja ke sampai ada banyak masa buat origami ni?” Ardan dah bersandar di kaunter Purple Dovana. Dari sini dia boleh dengar suara May yang bertingkah dengan suara Luth. Bising betullah budak dua orang tu tengah susun atur barang. Itu tak kena ini tak kena. Senget sana sini. Nasib baiklah tak ada pelanggan masa ni. Kalau ada, pelanggan pun naik pening.

“ Saya nak tolong diaorang, diaorang tak bagi. So, saya duduk sini la buat origami.” jawab Aufy bersahaja. “ Siap!” dia senyum riang apabila origami katak sudah siap. “ Nah, bos!” katak hijau itu dihulur pada Ardan.

Ardan mengambil origami katak dari tangan Aufy. Katak hijau itu dibelek-beleknya seketika. “ Buta ke katak awak ni?”

Aufy ketawa lepas. “ Lupa la!” katak diambil semula dari tangan Ardan. Tangan mencapai pen hitam dari dalam mug purple di atas meja kaunter. Dia kemudiannya melukis mata untuk katak tersebut. “ Okey, dah tak buta lagi dah...” katak hijau itu diserahkan semula kepada Ardan. “ Bos..”

“ Apa dia?”

“Bila nak add saya masuk dalam group Whatsapp?”

“ Group Whatsapp apa?” Ardan sengaja buat-buat tak tahu.

“ Alaaa orang tahu la... Tak payah nak sembunyi.. Kena kerja lama-lama dulu eh baru boleh kena add dalam group?”

“ Tak. Kena buat something dulu baru boleh masuk group.”

“Buat apa?”

“ Pergi sebelah, ambik kek coklat, lepas tu hantar ke bilik saya. Cepat!” Ardan terus mengorak langkah untuk ke tingkat atas.

“ Eh bos!” Aufy berlari-lari anak mengejar Ardan yang dah menaiki tangga.

 “ Apa lagi?” tanya Ardan tanpa menghentikan langkah.

“ Jangan lupa bagi makan katak saya!”

Ardan menggeleng kepala.

Aufy Zasha.

Aufy.

Dora.

Aufy menghantar gambar origami katak dengan caption ‘ Tolong jaga katak saya dengan baik.’
Ardan hanya sekadar membaca, tidak membalas apa-apa. Seperti kebiasaannya dia hanya menjadi silent reader.

Eka : Katak???

TuTi : Kau beli katak, Fy? Ewwww. Disgusting.

May : * muka bosan *

Luth : Origami pun tak boleh beza dengan katak real.. 

Luth : Ni kalau aku cakap bodoh, meroyan..

Luth : Tapi tu laa...

TuTi : Ya Luth. I miss you too. 

Luth : Bye

Zayn : Senyap please.

Eka : Eh jap la.

Eka : Katak tu kau bagi sapa, Aufy?

Luth : Bagi kat bos laa..

Eka : Ohhhhhhhh

Eka : So sweetttttt

Ardan : Pergi tidur. 

Ardan : Ini arahan.

Aufy : Bosannya ada bos dalam group. 

Aufy : * yawning*

Dan senyuman di bibir Ardan semakin melebar. Tak pernah lagi pekerjanya yang lain cakap lepas macam ni dengan dia (kecuali TuTi yang memang bermulut puaka sedikit itu). Ini benda baru ni!

Ardan : NOW.

Eka : Hahaha night bos!

Luth : Haaa siap kau Aufy..

Luth : Bos dah marah.

Zayn : NOW.

TuTi : Abang Zayn ni tak ada identiti sendiri ke?

TuTi : Be yourself, Abang Zayn.

Aufy : Hahahahahaha 

Aufy : Be yourself, Abang Zayn.

Ardan : Stop hahahaha go to sleep 

Aufy : Hahahahahahaha

Aufy : Hahahahahahaha

Dan entah kenapa respon Aufy mampu membuatkan tawa kecil terletus keluar dari mulut Ardan. Kenapa dengan gadis ni? Kenapa dia boleh buat aku jadi macam ni? She’s really... something!

Something Purple